Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hasnyálmirigyrák-veszély

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

Svéd kutatók megállapítása szerint kapcsolat van a feldolgozott húsok (például a szalonna és a szalámik) fogyasztása és a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata között. Napi 50 grammal, nagyjából egy virslivel több feldolgozott hús rendszeres fogyasztása 19 százalékkal emelheti egy embernél a betegség megjelenésének valószínűségét, noha a hasnyálmirigyrák előfordulási aránya így is alacsony.

Korábban összefüggésbe hozták már a vörös és feldolgozott húsok fogyasztását a bélrákok gyakoriságának növekedésével is, ezért Nagy-Britanniában például az új ajánlások szerint nem javasolják, hogy ezekből naponta hét dekánál többet egyen egy felnőtt.

A British Journal of Cancer című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz 11 klinikai próba adatait elemezték, amelyekbe összesen 6643 hasnyálmirigyrákban szenvedő pácienst vontak be. Susanna Larsson kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa csoportjával úgy találta, hogy az étrendben napi 50 grammal több feldolgozott hús 19 százalékkal, 100 grammal több pedig 38 százalékkal növelte meg a hasnyálmirigyrák kockázatát. Mivel ennek a ráktípusnak nagyon rossz a túlélési aránya, Larsson szerint különösen fontos megérteni, milyen tényezők növelhetik kockázatát.

2012.01.20 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések