Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Harry Potter migrénes! 3D-s animációval!

kategória: Celeb, Fájdalomcsillapítás, Neurológia

Harry Potternek, J.K. Rowling könyveiből és a filmekből világszerte ismert karakternek a szakértők szerint migrénes rohamai lehetnek.

A diagnózist Dr. Fred Sheftell és kollégái állították fel. Sheftell a Stamford Egyetemen, a New England Fejfájás centrumban dolgozik. Sheftell és munkatársai alaposan végig elemezték J. K. Rowling összes eddig megjelent Harry Potter könyvét, hogy megtalálják Potter fejfájásának pontos diagnózisát.


"Harry Potter migrénje akkor jelentkezik, amikor a gonosz Lord Voldemort közelében van és hirtelen a fején lévő villám alakú hegbe hasít a fájdalom" - mondta Sheftell. A sokféle fejfájás típus közül Sheftell és kollégái a "valószínűleg migrén" diagnózist adták. Miért "valószínűleg"? "Mert Potter fejfájása hamarabb múlik el, mint egy tipikus migrén" -adta meg a választ a kutató.

Sheftell és kollégái nem próbálják felmagasztalni a migrénes fejfájást. Ellenkezőleg, Harry Potter esete segítségével szeretnék felhívni a figyelmet a migrén és az egyéb fejfájások problémájára. "Az, hogy még az ifjú varázslónak is visszatérő fejfájás rohamai vannak, arra utal, hogy a fejfájás egy valós probléma a gyerekek és kamaszok körében" - írta a kutató.

De vajon tényleg helyes a diagnózisuk? A kutatók szerint a migrén öröklődhet, de ilyen irányú információ nem áll rendelkezésre Potter szüleiről. Bár a fejfájás egyéb betegségekkel is kapcsolatban állhat, de Sheftell és munkatársai szerint Potter egyébként egészséges.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.05 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések