Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Háromszorosra dagadt lábát műtötték meg

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Szív- és érrendszeri betegségek

Wang Cheng alig várja, hogy több mint egy évtizede először futkározhasson és nadrágot hordhasson, miután Tajvanon korrekciós műtétet hajtottak végre egy ritka és fájdalmas betegség következtében háromszorosára dagadt lábszárán.

Az örömtől repeső 24 éves Wang elmondta, alig várja, hogy elkezdhesse normális életét, újra visszamehessen a főiskolára otthon, Kínában. Ezek a dolgok az emberek többségének természetesek. "Olyan könnyűnek érzem magam" - lelkendezett a fiatal nő, és minden erőlködés nélkül felemelte lábait taipei kórházi ágyán. "Ha nem lennének rajtam, máris futkározni és ugrándozni kezdenék" - mondta nevetve, a lábait borító kötésekre mutatva. "Alig várom, hogy nadrágot és szoknyát vehessek fel."

Wang képtelen volt dolgozni vagy normális ruhákat hordani groteszk elefántkórja miatt, amely hatéves kora óta sújtotta, és lábszárait 50 kilogramm tömegűre duzzasztotta. Betegsége miatt érettségije után kénytelen volt otthon maradni stroke következtében lebénult édesapjával és munkanélküli édesanyjával.

Wang a tajvani buddhista közösség, a Fo Kuang Shan segítségével utazott Tajvanra a 10 órás műtétre, amely egy AFP fotóriportnak köszönhetően szerzett tudomást a lány szenvedéséről. Hsu Wen-hsien onkológus és perifériás érsebész szakorvos vezetésével egy orvoscsoport hajtotta végre a műtétet ingyen a Wanfang kórházban a múlt hónapban.

Az operáció előtt az AFP hírügynökségnek adott interjújában Hsu azt mondta, 30 éves orvosi pályafutása alatt még sosem látta a betegség ilyen szélsőséges esetét. Ennek ellenére a szakember bízott a sikerben, és azt tervezte, hogy sebészeti beavatkozással csökkenti a lábszár duzzanatát.

"Nagy valószínűséggel akkor kezdődött a betegség, amikor a beteg vénái elzáródtak, és vér áramlott a nyirokerekbe, ami a lábszár megduzzadásához vezetett" - közölte az orvos. A kórház adatai szerint a műtét következtében Wang combjainak átmérője 66 cm-ről 51 cm-re, vádlija pedig 69 cm-ről 34 cm-re csökkent. Wang teljes testtömege 82 kilogrammról 62 kilogrammra esett vissza.

"Nyugodt voltam, amikor az orvosok közölték, hogy elvégezték a műtétet. Tudtam, hogy meg tudják csinálni" - nyilatkozta Wang édesanyja, Cheng Yuxia, aki elkísérte lányát Tajvanra. "A műtét óriási sikernek bizonyult." Az édesanya elmondta, hogy éveken keresztül hurcolta lányát orvosokhoz Kínában Sanghajtól Pekingen és Nanjingon át egészen Zhenzhou-ig, akik mind elképedtek állapotán, de nem tudtak segíteni. A deformitás pontos kórokát egyelőre nem ismerjük. Az elefántkórt, vagyis lymphatikus filariasist, gyakran szúnyogok terjesztik, bár az orvosok Wang esetében ezt kizárták.

Ha a műtét utáni rehabilitáció a lábszárán jól alakul, Wang várhatóan szeptember elején repülhet haza, amikor a boldog fiatal nő elmondása szerint: "volt gimnáziumi osztálytársaim óriási bulit rendeznek nekem". Wang bevallotta, alig várja, hogy megkezdje életének következő szakaszát. "Remélem, járhatok majd főiskolára, mert hiszek abban, hogy csak a tudás segíthet nekem jó állást találni" - mondta. Wang sikeres műtéte több tucat elefántkóros beteget bátorított arra, hogy segítséget kérjen a kórháztól.

A budhista hitre két évvel ezelőtt áttért Wang a szárazföldre való visszatérése előtt meg akarja látogatni a Fo Kuang Shan közösséget Tajvan déli részén, hogy köszönetet mondjon nekik nagylelkűségükért. A közösség fizeti ugyanis az utazás teljes költségét és a nem orvosi jellegű kiadásokat, a kórház pedig magára vállalta a műtét és a járulékos ellátás költségeit, ami becslések szerint 16 500 amerikai dollárra rúg.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.07.16 18:32:22

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések