Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A tartós éjszakai munka veszélyei

kategória: Daganatos betegségek, Gondolta volna?

Az éjszaka dolgozó férfiakban csaknem háromszor magasabb a prosztatadaganat kialakulásának kockázata, mint azokban, akik nappali műszakban dolgoznak - ezt mutatják egy friss kutatás eredményei. Ezek a férfiak emellett a bél-, a húgyhólyag- és a tüdődaganatok jelentősen magasabb kockázatának is ki vannak téve. A kanadai kutatáson alapuló eredmények elsőként tárják fel teljes egészében az éjszakai munkavégzésnek a férfiak egészségére gyakorolt káros hatásait. Korábbi kutatások is utaltak a rákkal való összefüggésre, ezek azonban főként az emlőrák gyakoriságának növekedésére összpontosítottak a nők, elsősorban ápolónők körében.

A Québeci Egyetem legújabb kutatása azonban azt mutatja, hogy a férfiak esetében is ugyanez a hatás érvényesül, ráadásul ez a hatás számos daganattípus esetében megfigyelhető. Az éjszakai műszak a szakértők szerint a melatonintermelés elfojtása révén okoz károkat az emberi szervezetben. Az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó hormont a tobozmirigy termeli az agyban. Sötétben a melatonin termelődése fokozódik, hogy segítse a mélyalvást. A termelődés általában az éjszaka sötét óráiban tetőzik. A kutatók úgy vélik, hogy az éjszakai fénybehatás zavart okoz a melatonin termelődésében, ez pedig olyan láncreakciót indít el a szervezetben, amely elősegítheti a daganatok kifejlődését.

Az American Journal of Epidemiology legutóbbi számában megjelent kutatásban 3137 különféle daganattal diagnosztizált férfit vizsgáltak. Az elemzés részeként azt is figyelembe vették, hányan dolgoztak rendszeresen éjszakai műszakban, és az eredményeket ötszáz egészséges ember munkaritmusával hasonlították össze. Kiderült, hogy az éjszakai műszak közel háromszorosára növelte a prosztatarák, kétszeresére a béldaganat kialakulásának kockázatát. Az éjszakai műszakosokra a tüdőrák 76 százalékkal, a húgyhólyagdaganat 70 százalékkal magasabb kockázata leselkedett. A prosztata-, bél- és húgyhólyagdaganat esetében a kockázat azok esetében mutatkozott a legmagasabbnak, akik legalább tíz éve dolgoztak éjszakai műszakban.

2012.11.04 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések