Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Harc az elhízás ellen, már a patikákban is

kategória: Elhízás, Gyógyszerészet, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Táplálkozás

A gyógyszerészek részvételére is szükség van az elhízás elleni küzdelemben - állítják maguk a patikusok.

Az európai - és ezen belül a magyarországi - gyógyszerészek 96 százaléka gondolja úgy, hogy helyzetükből adódóan, tanácsadással és támogatással sikeresen segíthetik a súlyproblémákkal küzdőket - derült ki egy év elején végzett felmérésből.

A szakértők álláspontja szerint az elhízás okozta komoly közegészségügyi problémát csakis összefogással és együttes erővel lehet megoldani - ezt a következtetést az Európai Obezitás (túlsúly és elhízási) Konferencia résztvevői vonták le, amikor megvitatták a gyógyszertárak jövőbeni szerepét az elhízás elleni küzdelem terén.

Európában a felnőttek több mint fele (400 millió) túlsúlyos, és több mint 16 százalékuk (130 millió) kövér. Azok, akik túlsúlyosnak tartják magukat, az elmúlt 3 évben is hasonlóan éreztek.

Magyarországon az elhízás népbetegség, a dohányzás után a második legjelentősebb megelőzhető halálok. A felnőtt lakosság 62 százaléka túlsúlyos, 10-15 százaléka pedig elhízott, és a tendencia egyre rosszabb.
Ha nemek szerint is vizsgáljuk az adatokat, akkor az derül ki, hogy a nők 28 százaléka túlsúlyos és 20 százaléka elhízott, a férfiak majdnem 40 százaléka túlsúlyos és több mint 18 százaléka elhízott. Sajnálatos módon a gyermekkori elhízás gyakorisága is mintegy 15 százalék.

A konferencián beszámoltak arról, hogy az Egyesült Államokban milyen sikereket értek el a patikusok az elhízás kezelésében. Ott vény nélkül kapható az egyik készítmény, amelyet az elhízás kezelésére használnak. A gyógyszer a zsír felszívódását gátolja. Az orvosságot megvásárló túlsúlyos és kövér emberek egy személyre szabott, interaktív on-line programban vehetnek részt.

A résztvevők rendkívül elégedettek a szolgáltatással, 12 hét elteltével testsúlyuk átlagosan 4,3 százalékkal csökkent. Az orlistat 60mg hatóanyag tartalmú gyógyszerrel végzett klinikai vizsgálatok szerint azok, akik jól reagáltak a kezelésre, a tizenkettedik hétig folytatták a kezelést, és 6 hónap, majd egy év elteltével, további súlycsökkenésről tudtak beszámolni. Ezek a megfigyelések azt sugallják, hogy ha a fogyókúrázókat az első pár hétben támogatják, akkor az hosszú távon is előnyösen befolyásolja a testsúlycsökkenést.

"Napjaikban az elhízás az európai emberek egészségét leginkább fenyegető közegészségügyi probléma. A gyógyszertárakban az életmódváltás támogatásához nyújtott tanácsadással a nagyközönséget közvetlenül meg lehetne szólítani, de ezt a lehetőséget mégsem használjuk ki megfelelően. Mivel a kövérség szinte járványosan terjed, azonnal meg kell vizsgálnunk, hogyan tudnánk segíteni az embereknek egészséges testsúlyuk visszanyerésében. Amit jelenleg az elhízás elleni harcban teszünk, az nem elegendő" - mondta Dr. Terry Maguire, az Észak-Ír Gyógyszerészeti Társaság korábbi elnöke, az Ír Gyógyszerészeti Társaság, valamint a Királyi Gyógyszerészeti Társaság (Nagy-Britannia) tagja.

Napjainkra világszerte egymilliárd körüli az elhízottak száma, a WHO az elhízást 1998-ban önálló betegséggé nyilvánította.

A rizikófaktorok közül az elhízás a 21. század elejére a fejlett országokban az egyik legjelentősebb népegészségügyi problémává vált, független kockázati tényezőként növeli a keringési és egyes daganatos betegségek, a cukorbetegség, valamint a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

2008.05.26 16:55:11

forrás: HáziPatika.com/Kéky Kira


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések