Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Harc az agyban

kategória: Gondolta volna?, Neurológia

Az egészséges emberi agyban folyamatosan harcban állnak egymással az új és a régi információk - állítják a PLoS Biology kutatói.

A szociális interakciók során a régi és új információk gyors és folyamatos áramlása szükséges. Már egy egyszerű párbeszéd során is, miközben új információkat kapunk, folyamatosan fel kell idéznünk bizonyos emlékeket, amelyek segítségével válaszolni tudunk a másiknak. Bizonyos elméletek szerint a két funkció nem működhet egyidejűleg agyunkban, ezért folyamatos versenyben állnak egymással.

Agykutatóknak most először sikerült bizonyítaniuk, hogy agyunkban a tanulás és az emlékezés valóban folyamatos versenyben állnak az elsőbbségért. Kutatásuk során feltárták, hogy egy bizonyos agyi régió felelős a két funkció közti gyors váltásért.


A kutatók egy egyedülálló memóriatesztet alkalmaztak a jelenség vizsgálatára, amelynek során a résztvevőknek igen gyorsan kellett megtanulni, majd alkalmazni a tanultakat. Eközben az önkéntesek agyát funkciós mágneses rezonancia vizsgálattal kísérték figyelemmel.

Az eredmények szerint a tanulásért felelős agyi részek kevésbé voltak aktívak abban az esetben, ha a tanulási folyamatok közben alkalmazni is kellett a tanultakat. Ez arra enged következtetni, hogy az emlékezés elnyomja a tanulási központot.

A tudósok megfigyelték azt is, hogy a bal elülső kéreg egy része csak akkor aktív, ha az emlékezési és tanulási folyamatok egyidejűleg működnek. Ez a frontális régió lehet az agy 'kapcsolótáblája', mivel a tanulás és az emlékezés nem történhet pontosan ugyanabban a pillanatban, ez a régió felelős a két funkció közti gyors váltásokért.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.15 13:10:01

forrás: Medipress


Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések