Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hány telefonhívás emeli meg a vérnyomást?

kategória: Stressz, Szív- és érrendszeri betegségek

Egy telefonhívás megemeli valamelyest a vérnyomást, de akit sokszor keresnek, az immunis lesz ez ellen - áll egy olasz tanulmányban. A vizsgálat során 94 alanynak mérték a vérnyomását 12-szer egy perces szünetekkel. Az alanyok átlagéletkora 53 év volt, kényelmes karosszékekben ültették, és magukra hagyták őket, hogy minél nyugodtabb körülmények között kapják a telefonhívásokat. Mindegyiküket legalább háromszor felhívták. (A vizsgálatnál mobiltelefonokat használtak.)

A mérések szerint az alanyok vérnyomása átlagosan 121/77-ről 129/82 higanymilliméterre emelkedett telefonhívás esetén. Azoknak az alanyoknak viszont, akiket naponta legalább harmincszor keresnek telefonon nemigen reagálta vérnyomásuk, ők immúnissá váltak. "A telefonhívásra kevésbé reagálók zömmel a fiatalabbak közül kerültek ki" - idézte Giuseppe Crippát, a vizsgálatok vezetőjét a The Daily Mail című brit lap.

2013.05.22 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Társadalombiztosítás által finanszírozott orvosi vizsgáltok

Jelen fejezetben arra vonatkozóan kaphat információt, hogy ki, milyen feltételek mellett, milyen vizsgálatok elvégzését igényelheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásában.

tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések