Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hány órát alszik? És volt már náthás ezen a télen?

kategória: Alvászavar, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gondolta volna?, Nátha-influenza

Ha hét óránál kevesebbet alszunk éjjelente, háromszoros az esélyünk arra, hogy megfázunk. Aki rosszul alszik, ötszörösére növeli a kockázatot.

Az Archives of Internal Medicine új tanulmánya megmutatta, hogy ha nem alszunk legalább 7-8 órát éjjelente, akkor csökken az ellenálló képességünk a közönséges nátha kórokozójával szemben. "A résztvevőket két héten át minden nap kikérdezték arról, hogy hány órát aludtak, az ágyban töltött idő hány százalékában aludtak, és kipihenten ébredtek-e" - írta a tanulmány, melyet Sheldon Cohen és munkatársai készítettek a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetemen. "Minél kevesebbet aludt az illető, annál nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy leveszi a lábáról a megfázás" - mutatták az eredmények. Cohen szerint a tanulmány alátámasztja azt a feltételezést, hogy az alvás fontos az immunrendszer normális működéséhez.

Cohen csapata 153 egészséges önkéntest vizsgált.
Öt napra egy hotelbe költöztették őket, miután kapcsolatba kerültek a megfázás vírusával. Azoknál a férfiaknál és nőknél, akik kevesebb, mint 7 órát aludtak, 2,94-szer gyakrabban jelentek meg a tünetek: a tüsszögés, a torokfájás és más elváltozások, mint azoknál, akik nyolc, vagy annál több órát aludtak.
Azok, akik az ágyban töltött időt kevesebb, mint 92 százalékban töltötték alvással, 5,5-ször gyakrabban betegedtek meg, mint a jobban alvók. Az alvászavarok hatással lehetnek az immunrendszer jelzőanyagaira, a hisztaminokra - állítják a kutatók.

Eközben Dr. David L. Katz, a Yale Egyetem orvosi karának megelőzési központjának munkatársa elmondta, a tanulmány rávilágít az alvás fontosságára. "A jó alvásnak első helyen kell szerepelnie azoknál, akik odafigyelnek az egészségükre" - mondta Katz. "Az alvásba fektetett idő mindenképpen megtérül a jobb egészségi állapotban, a kevesebb náthában és a jobb teljesítőképességben."

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.17 09:24:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább


Szponzorált hirdetések