Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hány órát alszik? És volt már náthás ezen a télen?

kategória: Alvászavar, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gondolta volna?, Nátha-influenza

Ha hét óránál kevesebbet alszunk éjjelente, háromszoros az esélyünk arra, hogy megfázunk. Aki rosszul alszik, ötszörösére növeli a kockázatot.

Az Archives of Internal Medicine új tanulmánya megmutatta, hogy ha nem alszunk legalább 7-8 órát éjjelente, akkor csökken az ellenálló képességünk a közönséges nátha kórokozójával szemben. "A résztvevőket két héten át minden nap kikérdezték arról, hogy hány órát aludtak, az ágyban töltött idő hány százalékában aludtak, és kipihenten ébredtek-e" - írta a tanulmány, melyet Sheldon Cohen és munkatársai készítettek a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetemen. "Minél kevesebbet aludt az illető, annál nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy leveszi a lábáról a megfázás" - mutatták az eredmények. Cohen szerint a tanulmány alátámasztja azt a feltételezést, hogy az alvás fontos az immunrendszer normális működéséhez.

Cohen csapata 153 egészséges önkéntest vizsgált.
Öt napra egy hotelbe költöztették őket, miután kapcsolatba kerültek a megfázás vírusával. Azoknál a férfiaknál és nőknél, akik kevesebb, mint 7 órát aludtak, 2,94-szer gyakrabban jelentek meg a tünetek: a tüsszögés, a torokfájás és más elváltozások, mint azoknál, akik nyolc, vagy annál több órát aludtak.
Azok, akik az ágyban töltött időt kevesebb, mint 92 százalékban töltötték alvással, 5,5-ször gyakrabban betegedtek meg, mint a jobban alvók. Az alvászavarok hatással lehetnek az immunrendszer jelzőanyagaira, a hisztaminokra - állítják a kutatók.

Eközben Dr. David L. Katz, a Yale Egyetem orvosi karának megelőzési központjának munkatársa elmondta, a tanulmány rávilágít az alvás fontosságára. "A jó alvásnak első helyen kell szerepelnie azoknál, akik odafigyelnek az egészségükre" - mondta Katz. "Az alvásba fektetett idő mindenképpen megtérül a jobb egészségi állapotban, a kevesebb náthában és a jobb teljesítőképességben."

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.17 09:24:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Gyógyító ételek

Életünk során sok olyan élelmiszerrel találkozunk, amelynek jótékony élettani hatásával nem vagyunk tisztában. A fokhagyma például kedvelt fűszernövény, de egyedülálló ízén kívül, vitamin és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható.

tovább


Szponzorált hirdetések