Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hány dolgot képes egyszerre csinálni?

kategória: Gondolta volna?, Neurológia

Az agy kristálygömbként képes megjósolni, hogy az ember mikor alkalmas több feladat egy időben való elvégzésére. "Amikor sok feladatot kell egyszerre elvégeznünk, általában feláldozzuk a precizitást a cél érdekében. Ugyanakkor megfigyelhetjük, hogy vannak olyan időszakok, amikor még több feladat esetén is képesek vagyunk teljesen pontosan és precízen elvégezni a munkánkat. Azt azonban eddig nem tudtuk, hogy pontosan meg lehet jósolni, mikorra esnek ezek az időszakok" - mondta Andrew Leber professzor, a New Hampshire Egyetem kutatója.

A kutatók a mostani kísérlet során funkciós mágneses rezonancia vizsgálattal (fMRI) figyelték meg az önkéntesek agyműködését, miközben azok több feladat egyidejű elvégzésére koncentráltak. A vizsgálat bebizonyította, hogy általánosságban, ha több dolgot csinálunk egyszerre, az nem olyan hatékony, mintha egyszerre csak egyre összpontosítanánk. Ugyanakkor a vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy vannak olyan időszakok, amikor az ember alkalmas a többfeladatos munkára, és vannak olyanok, amikor nem.

Elsősorban bizonyos agyi területek-központi ganglia, elülső cinguláris kéreg, elülső kéreg és fali kéreg-aktivitásától függ, hogy az ember mennyire alkalmas a többfeladatos munkára. "Persze az ember nem cipelhet mindig egy fMRI készüléket magával a munkahelyre, hogy mindig megmérje, mikor aktívak ezek az agyi területek, de további kutatások során talán rájöhetünk, hogyan alkalmazzuk a mostani eredményeket a mindennapokban" - nyilatkozta Leber professzor.

Animáció: HáziPatika.com

2008.09.08 09:15:02

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések