Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Cipeljük tapasztalataink zsákját

kategória: Genetika, Pszichológia

Az élet hullámhegyek és hullámvölgyek sorozata: esküvő és válás, a munkahely elvesztése és gyermekeink sikere - pillanatnyi életérzésünk pedig híven követi az eseményeket. A pszichológusok szerint azonban minden ember hangulatának van egy fix pontja, ahova a kilengések után visszatér. Mitől függ, hogy hol ezt a pont? Sokáig tartotta magát az a vélemény, hogy az alapvető boldogságszint genetikailag meghatározott. A Virginiai Egyetem kutatója, Kenneth S. Kendler azonban máshogy látja: véleménye szerint a gyerekkori élmények és a későbbi traumák nagyban hozzájárulnak ahhoz, milyen hozzáállással éljük le az életünket.

Kísérletébe több mint hatezer egypetéjű ikerpárt vont be. A kísérleti alanyok génjei tehát megegyeztek, életútjuk azonban nem feltétlenül volt hasonló. A vizsgálatok 5-6 évig tartottak, ezalatt több alkalommal töltöttek ki teszteket a résztvevők arról, hogy mennyire érzik idegesnek vagy nyomottnak magukat. A legfiatalabb alanyok 11, a legidősebbek 67 évesek voltak.

Az életút összevetésekor a kamaszkor előtti, a fiatal felnőttkori, a középkorú és a nyugdíjas éveket vizsgálták a kutatók. Azt tapasztalták, hogy minél fiatalabbak voltak az ikrek, annál inkább hasonlított a hangulatuk. Az életkor előre haladtával nőttek a különbségek, majd a hatvanasok megint egyre közelebb kerültek egymáshoz. Így elmondható, hogy hiába a genetikai egyezés, ahogy gyűlnek a tapasztalatok úgy egyre változik az egyén viszonya az élethez. "A környezeti hatások velünk maradnak, és nagyban befolyásolják későbbi sorsunkat - állítja tehát Kendler. - A felnőttek hangulatának fix pontjait a gének mellett az élet is alakítja."

2011.07.20 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések