Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hamis adatokkal keltette a vörösbor jó hírét

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A Connecticut Egyetem hivatalos képviselői szerdán bejelentették, hogy egyik kutatójukról, aki a vörösbor szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt jótékony hatásairól készített tanulmányt, bebizonyosodott: a kutatásaiban szereplő adatokat több esetben is meghamisította. Az egyetem hozzátette, hogy a fenti tanulmányt csaknem egy tucat tudományos lapban tették közzé, az eset napvilágra kerülése után mindegyiket figyelmeztették a megtévesztés tényére.

A kutató, dr. Dipak Das a vörösbor egyik alkotóelemén, a rezveratrolon végzett vizsgálatokat, és annak egészségre gyakorolt jótékony hatásáról számolt be. Dr. Nir Barzilai azonban, aki csapatával a New York-i Egyetem Albert Einstein Orvosi Karán végez hasonló kutatásokat a rezveratrollal kapcsolatban, úgy véli, hogy dr. Das, aki 1984 óta áll az Egészségügyi Központ alkalmazásában, nem számít szaktekintélynek ezen a területen. (Dr. Das másik kutatási területe a növényi kivonatokból készült orvosságok alkalmazása, továbbá a különféle növények és gyógynövények molekuláris szerkezete és szívbetegségre gyakorolt hatása, valamint egy, az E-vitaminban található tápanyag, amelynek a szabad gyökök elleni harcban lehet szerepe.)

Rezveratrolon végzett kutatásaival kapcsolatban egy névtelen bejelentés alapján indult vizsgálat, és ennek során derült fény a meghamisított adatokra. Philip Austin, a Connecticut Egyetem egészségügyi elnökhelyettese mély csalódottságának adott hangot az üggyel kapcsolatban, de hozzátette, nem szabad, hogy ez az egy eset negatív fényt vessen a teljes Egészségügyi Központ kutatási munkájára, ahol továbbra is minden munkatárs azon dolgozik, hogy egyre hatékonyabb kezeléseket fejlesszenek ki a különféle betegségekre.

2012.01.19 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések