
Hamburger szívinfarktus előtt és után
kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás
A gyorsétteremláncok ételeiben sok a kalória, a telített zsír és a konyhasó, vagyis igen egészségtelenek. Adam Salisbury amerikai szívgyógyász és munkacsoportja azzal foglalkozott, hogy a szívroham miatt őrzőszobába kerülő betegek közül hányan fogyasztották szívesen a gyorsételeket, és milyen arányban tartották be a diétára vonatkozó orvosi utasításokat. Infarktus miatt kezelt 2481 beteg táplálkozási szokásait jegyezték fel, a kórházi elbocsátás előtt, majd fél év múlva. Felmérték, hogy a betegek milyen gyakran látogatták a gyorséttermeket infarktus előtt, majd milyen életmódot éltek a következő időszakban.A munkacsoport szerint elszomorító, hogy a normális vérzsírszinttel élőkhöz képest éppen azok maradtak hűek 22 százalékkal gyakrabban a gyorséttermi ételekhez, akiknek a koleszterinszintje eleve magasabb volt. Van azonban jó példa is. Az idősebb infarktusos betegek és azok, akik koszorúérműtéten estek át, lényegesen kevesebb gyorsételt fogyasztottak, mint a drámai esemény előtt.
Animáció: HáziPatika.com
2011.05.17 00:02:00
forrás: MTI
Kapcsolódó hírek, érdekességek
