Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hamburger szívinfarktus előtt és után

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A gyorsétteremláncok ételeiben sok a kalória, a telített zsír és a konyhasó, vagyis igen egészségtelenek. Adam Salisbury amerikai szívgyógyász és munkacsoportja azzal foglalkozott, hogy a szívroham miatt őrzőszobába kerülő betegek közül hányan fogyasztották szívesen a gyorsételeket, és milyen arányban tartották be a diétára vonatkozó orvosi utasításokat. Infarktus miatt kezelt 2481 beteg táplálkozási szokásait jegyezték fel, a kórházi elbocsátás előtt, majd fél év múlva. Felmérték, hogy a betegek milyen gyakran látogatták a gyorséttermeket infarktus előtt, majd milyen életmódot éltek a következő időszakban.

Az infarktus miatt kórházba szállított betegek 36 százaléka fogyasztott hetenként egyszer-kétszer gyorsételeket, 16 százalékuk pedig heti három-négy alkalommal is. Ez a két szám az infarktus után fél évvel 20, illetve hat százalékra csökkent. A javulás azonban nem a korábbi életmódtól függött, más tényezők is fontos szerepet játszottak. További kockázat 32 százalékkal nagyobb mértékben érvényesült férfiakban, mint a nőkben, 27 százalékkal a kevéssé iskolázott betegek csoportjában. A munkanélküliekhez képest a folyamatosan dolgozók is kisebb mértékben követték a korszerű étkezési tanácsokat.

A munkacsoport szerint elszomorító, hogy a normális vérzsírszinttel élőkhöz képest éppen azok maradtak hűek 22 százalékkal gyakrabban a gyorséttermi ételekhez, akiknek a koleszterinszintje eleve magasabb volt. Van azonban jó példa is. Az idősebb infarktusos betegek és azok, akik koszorúérműtéten estek át, lényegesen kevesebb gyorsételt fogyasztottak, mint a drámai esemény előtt.

Animáció: HáziPatika.com

2011.05.17 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A csontritkulás rizikófaktorai

A csontok leépülése a kor előrehaladtával mindenképpen bekövetkezik, de ha kóros mértékben és már idejekorán felbomlik a csontépítési és csontbontási folyamatok egyensúlya, akkor nyilván elkerülhetetlen a csontritkulás.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések