Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyógyszert ígérnek a részegségre

kategória: Alkoholizmus, Gyógyszerészet

Percek alatt kijózanodáshoz segítő pirula kerülhet hamarosan a piacra. A Massachusetts Műszaki Egyetem (MIT) tudósai olyan alkohollebontó enzimkoktélt hoztak létre, amely rendkívül gyorsan képes csökkenteni a véralkoholszintet.

Yunfeng Lu, a Kalifornia Egyetem vegyész- és biomolekuláris mérnöke, valamint Cheng Ji, a Dél-Kalifornia Egyetem biokémia és molekuláris biológia professzora az állatkísérletek során két enzimet tartalmazó nanokapszulákat fecskendezett az alkoholos befolyásoltság alatt lévő egerekbe. Az egyik enzimnek, az oxidáznak sajnos van egy nem kívánt mellékterméke, a hidrogén-peroxid, ezért akár veszélyes is lehet. Épp ezért van szükség egy másik enzimre is, amely képes lebontani a hidrogén-peroxidot. A vizsgálatok szerint az enzimkoktéllal beoltott részeg egerek sokkal hamarabb józanodtak ki, mint a kontrollcsoportban lévők.

A szer természetesen még kísérleti fázisban van, egyelőre nem lehet kipróbálni emberen. De Yunfeng Lu szerint nincs már olyan messze az idő, amikor bárki megvásárolhatja majd a kijózanító kapszulát.

A tudósok elmondása szerint a nanokapszulák képesek szupergyorsan lebontani az alkoholt a bélrendszerben. "Ez olyan, mintha hirtelen több millió májsejt kerülne be a gyomorba és a bélrendszerbe és segítene feldolgozni az alkoholt" - magyarázta Lu professzor.

Ezzel párhuzamosan a tudósok más, enzimalapú gyógyszerek kifejlesztésén is dolgoznak. Az alkohollebontó kapszula mellett egy másik, ugyancsak tömeges érdeklődésre számot tartó szert is tesztelnek, amely enzimek segítségével segíthet elpusztítani a férfias kopaszodásért felelős anyagokat.

2013.02.23 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések