Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hálóval keresik meg a vérrögöt

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A szélütés kezelésének jövőjét jelentheti az új módszer, hogy apró hálóval húzzák ki a páciens agyából az eret elzáró vérrögöt - írja a The Lancet brit orvosi folyóirat. Több olyan technikát is alkalmaznak már az orvosok, amelyekkel a szélütésen átesett emberek elzáródott agyi ereit meg lehet nyitni. Például a vérrögöt feloldó gyógyszert kaphat a páciensek egy része, a szert azonban közvetlenül a szélütés utáni pár órában kell alkalmazni, és nem is használható mindenkinél.


Más technikák nem a rög feloldását, hanem eltávolítását célozzák meg. Egyes módszereknél kis méretű tubust, katétert juttattak az ágyéki artériától indulva az agyba. Az ebben lévő vékony vezeték áthalad a vérrögön, ott feltekeredik, így teszi lehetővé, hogy visszahúzásakor a rögöt is eltávolíthassák. Az eljárás azonban még messze áll a rutinszerű alkalmazástól.

A legújabb módszernél a vékony huzal aprócska ketrecet formál, amely az artéria falához nyomja a vérrögöt, és körbehálózza: így pedig már ki tudják azt húzni, szintén a combhajlatban lévő artérián keresztül. Két hasonló eszközt teszteltek azokban a tanulmányokban, amelyek eredményeit most ismertették.

Az egyik próbába 113 pácienst vontak be. 58 százalékuk mutatott jó agyi funkciókat három hónappal a beavatkozás után, míg a korábbi katéteres módszerrel kezelt embereknél az arány csak 33 százalék volt. A halálozási arány is a hálós eszköznél mutatkozott kedvezőbbnek. A másik, 178 páciens bevonásával készült tanulmányban kétszer nagyobb volt a független életre képes emberek aránya az új eszközzel történt kezelések után.

Jeffrey Saver, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatója úgy véli, hogy a jövőben elterjedhetnek ezek az új módszerek, mert nagyobb eséllyel szabadítják fel az elzáródott ereket, mint a gyógyszerek. "A vérrögoldó gyógyszerek az elzáródott nagy artériáknak csak 40 százalékát nyitják meg részlegesen, ezek az eszközök pedig 70-90 százalékukat" - magyarázta a BBC hírszolgálatának.

Az új eszközök ráadásul olyan pácienseknél is alkalmazhatók, akiknél nem lenne biztonságos a vérrögöt feloldó szerek használata. Ilyenek például azok, akik antikoaguláns (véralvadást gátló) gyógyszereket szednek, nemrégiben estek át műtéten, vagy már 4-8 órával a szélütés után vannak.


Animáció: HáziPatika.com

2012.09.04 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések