Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halolajat az influenzára!

kategória: Nátha-influenza, Táplálkozás

A közönséges halolajban megtalálható egyik anyag jelentősen csökkenti a súlyos influenza tüneteit, és a jövőben a vírusra gyógyírt jelentő szer alapját is képezheti japán kutatók szerint. Kísérleteik szerint a tengeri halak, köztük a makrélák olajában nagy mennyiségben megtalálható dokozahexán sav (DHA) lebomlása során keletkező protektin D1 nevű fehérje magas hatásfokkal gátolja meg a világszerte minden évben milliókat megfertőző influenzavírus terjedését a szervezetben - jelentette csütörtökön az Aszahi Simbun napilap. Úgy vélik, hogy az anyag többek között a madárinfluenzaként is ismert H5N1 vírustörzs ellen is hatékony lehet.


A kutatók egyelőre csak egereken tesztelték az anyagot, de az eredmények biztatóak. Egy kísérlet során a rágcsálóknál légzési zavarokat idéztek elő azáltal, hogy a vírust az állatok tüdejébe juttatták, ez egy súlyosabb influenzás megbetegedéshez hasonló tüneteket idézett elő. Az egerek egy részét peramivir hatóanyagú kísérleti antivirális szerrel kezelték, amelyet a 2009-es H1N1 influenzajárvány során adtak a legsúlyosabb betegeknek. Az állatok másik részénél protektin D1-et is hozzáadtak a készítményhez, és míg az előbbi csoport esetében csupán 20 százalékos volt a túlélési arány, addig az utóbbiból mindegyik egyed felépült a fertőzésből.

Egy másik alkalommal hat rágcsálót az orrukon keresztül fertőztek meg a vírussal, majd intravénás protektin D1 injekciót adtak az állatoknak. Az egerek mindegyike túlélte a kísérletet. Az orvosok szerint a kísérletek alapján az anyag a jövőben egy, az influenzára gyógyírt adó készítmény alapját képezheti. Azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy az omega3-zsírsavakban gazdag halak fogyasztása önmagában elegendő-e a vírus kúrálásához.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.16 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések