Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halolaj és testmozgás őrzi az izmok erejét

kategória: Öregedés

Ha idősebb korában hetente három alkalommal omega-3 zsírsavban gazdag halolajat fogyaszt valaki, az segíthet megőrizni izomzatát - idézte brit kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap. A rendszeres halolajfogyasztás és a testmozgás együttesen 20 százalékkal javította a hatvanas éveik végén járó nők izomerejét az Aberdeeni Egyetem munkatársainak tanulmánya szerint.

A vizsgálatba bevont nők közül a kontrollcsoport tagjai is edzettek hetente kétszer 30 percet, de ők nem kaptak halolajat, az ő izomerejük 11 százalékkal növekedett a tanulmány 12 hete alatt. A halolajat fogyasztóknak ráadásul nagyobb mértékben javult az egyensúlyérzékük, a járási sebességük, és a fotelből is gyorsabban tudtak felállni a másik csoport tagjaihoz képest.

A tapasztalt különbség a szakemberek szerint a halolajban található gyulladáscsökkentő tulajdonságú omega-3 zsírsavak hatásának köszönhető. A normális öregedési folyamat részeként az idősebb emberek izomtömege évente 0,5-2 százalékkal csökken. A harmincas éveink közepétől testünk izomépítő képessége még rendszeres mozgás mellett is hanyatlani kezd, ami azzal jár, hogy nehéz elkerülni az idősebb emberek izomvesztését. Az aberdeeni kutatók úgy vélik, hogy a halolaj visszafogja az idősebb korban jellemző enyhe gyulladásos folyamatokat, amelyek gátolják az izomtömeg növekedését.

2012.09.09 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések