Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégsem volt ostobaság a csukamájolaj?

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A halfeldolgozó iparban általában kidobják a hal máját, pedig a spanyolországi Almeria Egyetem kutatói megerősítették, hogy a halmáj nagyon gazdag többszöri telítetlen zsírsavakban, melyek jótékony hatással vannak az egészségre.

A tőkehal máján kívül általában nem használják fel a többi halfajta máját, annak ellenére, hogy az ajóka vagy szardella mája például az egyik legjobb telítetlen zsírsav forrás. Legtöbb esetben a hal belsőségeit már a halászok visszadobják a tengerbe, de ha véletlenül néhány belső szerv bekerül a feldolgozóüzembe, akkor ott azonnal megszabadulnak tőle.

A spanyolországi Almeria Egyetem kutatói megállapították, hogy az ehető halak mája nagy mennyiségben tartalmaz hosszúláncú telítetlen zsírsavakat, köztük az omega-3 zsírcsaládhoz tartozó EPA és DHA zsírsavakat - nyilatkozta José Luis-Guerrero, a tanulmány szerzője a Journal of Food Composition and Analysis című folyóiratnak.

A zsírsavak használatával számos betegséget lehet megelőzni és kezelni, köztük a rák bizonyos fajtáit, a depressziót, az Alzheimer-kórt, a szkizofréniát, a viselkedési zavarokat, továbbá a szív- és érrendszeri betegségeket.

A tanulmány során összesen tizenkét olyan halfajt vizsgáltak a kutatók, melyet gyakran fogyasztanak Spanyolország délkeleti részén, köztük a tőkehalat, a röviduszonyú makócápát és az európai szardíniát. A kutatók a Földközi-tengerben élő nagy sárkányhal és az európai ajóka májában mutatták ki a legnagyobb mennyiségű hosszúláncú telítetlen zsírsavat, de valamennyi vizsgált halfajta májában kimutatható volt az omega-3 és az omega-6 zsírsavak kombinációja.

2011.05.10 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések