Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hangok az agy mélyén

kategória: Gondolta volna?

Az állatok és az emberek jellegzetessége is, hogy a kommunikációhoz a hangok széles skáláját alkalmazzák. Ezeket a hangszalagok rezgési frekvenciája határozza meg. Például egy ember hangmagassága és annak beszéd közbeni változásai különböző frekvenciák bonyolult sorozatán múlnak.

Számos hallással összefüggő viselkedés, így a beszéd megértéséhez is létfontosságú tehát annak megismerése, hogyan szortírozza az agy a különféle frekvenciákat, az úgynevezett frekvenciamodulált (FM) változásokat. A Kaliforniai Műszaki Intézet biológusai arról számoltak be, hogy sikerült azonosítaniuk, hogyan és hol dolgozza fel az agy ezt a fajta hangjelzést.

Minden nyelvben fontos a frekvenciamodulált változás irányának ismerete és jelentésének dekódolása. Az FM változás iránya az olyan tonális nyelvekben a legfontosabb, mint a kínai, ahol a frekvencia emelkedése vagy süllyedése egyetlen szótagon belül az egész szó jelentését megváltoztathatja.

Guangying Wu munkatársaival arról számolt be, hogy patkányokon végzett kísérleteik során kimutatták, az FM változások feldolgozása a középagyban, a cerebrális kéreg alatt, az agy középpontjához közeli agyterületen kezdődik. Ez a szakértők szerint meglepő felfedezés. Sokan úgy vélték, hogy a feldolgozás más területen, például a hallóidegben vagy az agytörzsben játszódik le, mások pedig azt feltételezték, hogy az agykéregben vagy a talamuszban.

A mélyen az agyban elhelyezkedő középagy működésének pontos méréséhez a kutatók páros, koaxiális elektródákat használat. A frekvenciamodulált változások feldolgozásának kiindulópontján kívül a kutatók azt is kimutatták, hogyan reagálnak a hallóidegek a középagyban ezekre a frekvenciaváltozásokra. A fizikai mérési eredmények és számítógépes modellek ötvözésével a kutatók megerősítették, hogy a vizsgált neuronok szelektív módon tudtak reagálni irányuk alapján az FM változásokra. Egyes neuronok például érzékenyebbek voltak az emelkedő frekvenciaváltozásokra, míg mások jobban reagáltak a süllyedő változásokra.

Guangying Wu azt tervezi, ezen a szálon folytatja a kutatást, hogy az eredmények segítségére lehessenek a hallási rendellenességekben szenvedő betegeknek. Azt reméli, hogy egy szép napon kezelni tudjuk majd ezt a középagyi területet.

2012.03.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A lelki érem két oldala

Mi egészséges, és mi nem, ha a lelkünkről van szó? A válasz nem egyszerű. A lelki egészség és betegség között nem húzható éles határ. Meghatározza idő, hely, kultúra, és aki megmondja. Őrült vagy zseni? Normális vagy nem? Attól függ...

tovább


Szponzorált hirdetések