Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hallgassuk végig a terhességünket

kategória: Alternatív medicina, Várandósság

Egy új-zélandi kutató egy ártalmatlan módszert fejlesztett ki arra, hogy mérje a magzat szívverését, mely alternatív megoldás lehet az ultrahangra.


A szerkezet egy széles övbe rejtett aprócska mikrofonokból áll, mellyel megfigyelhető a mama és a baba szívverése is. A baba szívverését ezután a vak forráselkülönítő segítségével  szétválasztják a mamáétól és a háttérzajoktól.

Az új rendszer, melynek a különös Pam nevet adták (passzív akusztikus monitor), sokkal ártalmatlanabb, mint az ultrahang, mondta Dr. Paul ­Teal, a Victoria Egyetemről. "Mintha a magzati sztetoszkópot használnánk, amit a bábák az ultrahang feltalálása előtt alkalmaztak, de annál sokkal megbízhatóbb és a használata is egyszerűbb." Elmondása szerint a legtöbb orvos azt hitte, az ultrahang biztonságos, de a szóbeszédek szerint sok anya azért nem szereti, mert energia kerül vele a testükbe. "Sok szülésznő is beszámolt arról, hogy a babák sincsenek oda érte túlzottan."

A várandós Bronwyn Gregory-Hunt azt mondta, előszeretettel használná a berendezést. Annyira aggódott az ultrahang hatásai miatt, hogy csak akkor ment el vizsgálatra, mikor a szülésznő szükségesnek ítélte. "Ultrahang a neve, de nem tudom, hogy mennyire ultrajó a születendő gyermekeknek."

Dr ­Teal wellingtoni szülésznőkkel dolgozott együtt, akik a Pam-et használó anyáktól gyűjtöttek adatokat. A remények szerint a Pam képes lesz már a 18. héttől érzékelni a magzat szívverését. "Az ultrahang a 12-14. héttől működik, de a fontosabb szakaszok később következnek" - mondta.

Az anyaméhben fejlődő magzat szívverése sokat elárulhat az egészségi állapotáról, és a szülés során is használható. A wellingtoni szülésznő, Suzanne Miller szerint a mérete miatt a prototípust nehezebb volt használni, mint az ultrahangot. "Ha le lehet kicsinyíteni, szerintem sokan érdeklődnének iránta." Elmondta, hogy sok várandós kismama örömmel fogadná, ha elkerülhetné az ultrahangot. "Soha nem bizonyították még, hogy veszélyes, de az ellenkezőjét sem. Ha lehet, inkább tartózkodunk a használatától."

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.21 14:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Öregedés: Örök Ifjúság?

Az emberiség ősidőktől fogva keresi azt a bizonyos "életelixírt", amelynek a segítségével, ha lehet, hosszú életen át maradhatna fiatal, tettre kész, egészségesen boldog. Az ember szeretne "fiatalon, szépen megöregedni", ha már a halált nem kerülheti el.

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések