Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hallásvesztést okozhat a népszerű potencianövelő

kategória: Erektilis diszfunkció, Gyógyszerészet

A merevedési zavarok kezelésében használatos szerek hosszútávon hallásvesztést okozhatnak - állítja egy új tanulmány.

Az Archives of Otolaryngology - Head and Neck Surgery folyóirat május 18-i számában megjelent cikkben az Alabamai Egyetem kutatói arról számolnak be, hogy összefüggés van a hallásproblémák kezdete és a kék gyémántként ismert potencianövelő szedése között. A gyógyszer a foszfordiészteráz-5 inhibitorok (PDE-5i) közé tartozik, más potencianövelő gyógyszerekkel együtt.

2007-ben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) már arra kötelezte a gyártókat, hogy helyezzenek el jól látható figyelmeztetéseket a gyógyszerek dobozán a halláskárosodás kockázatairól, miután abban az évben többen is hirtelen hallásvesztésről számoltak be a gyógyszer szedői közül.

"Az eredmények alapján úgy tűnik, jogos volt ez az intézkedés" - mondta el Gerald McGwin epidemiológus professzor, a tanulmány szerzője egy sajtóközleményben. "Bár a vizsgálatnak megvannak a korlátai, nyilvánvaló, hogy a gyógyszert szedő betegeket megfelelően tájékoztatni kell a halláskárosodás tüneteiről és jeleiről, továbbá arra kell biztatni őket, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, hogy megelőzzék a tartós károsodást."

A vizsgálatban több, mint 11500, negyven év feletti férfi adatait elemezték, amelyeket 2003 és 2006 között gyűjtöttek. McGwin és csapata azt találta, hogy a PDE-5i csoportba tartozó gyógyszereket szedőknél kétszeresére nőtt a halláskárosodás kockázata a potencianövelőt nem használókhoz képest.

A kutatók hangsúlyozták, hogy további kutatásokra van szükség, de véleményük szerint ennek egyik lehetséges magyarázata a szóban forgó gyógyszercsoport eredeti felhasználási területe lehet. Ezeket a gyógyszereket ma zömében a merevedési zavarok kezelésében alkalmazzák, azonban eredetileg a tüdőartéria magas vérnyomása ellen fejlesztették ki őket.

"A PDE-5i csoportba tartozó szerek azért hatásosak merevedési zavarok esetén, mert megnövelik egyes szövetek véráramlását" - magyarázta McGwin. "A feltételezések szerint ez a fül egyes szöveteiben is így van, ahol azonban a keringés fokozódása hallásvesztéshez vezethet."

2010.06.26 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A szex nemcsak a fiatalok kiváltsága

A szerelem még az idősek otthonában is gyakori látogató. Az sem ritka, hogy egybekel az "ifjú pár". Mielőtt bárki azt gondolná, hogy az időskori szerelem csak plátói, jobb, ha felidézi a mondást: öreg ember nem vén ember.

tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések