Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fogakra szerelt hallókészülék

kategória: Új termékek, szolgáltatások

Jóváhagyták Európában annak a hallási segédeszköznek a használatát, amely a fogakat használja a hangok közvetítésére. A készülék a SoundBite nevet kapta. A felső őrlőkre illesztik rá, és az állkapocscsonton át juttatja a hangokat a belsőfülbe. Minden egyes szerkezetet egyedileg készítenek el leendő tulajdonosa számára.

A brit Siketek Királyi Nemzeti Intézete (RNID) felhívta a figyelmet arra, hogy nem minden halláskárosult számára lehet megfelelő az eszköz. Míg a hagyományos hallókészülékek a levegő vezetőképességét használják a hangerő növelésére, a SoundBite másféle megközelítéssel működik: a csontok segítségével.

Először is a sérült fül mögé helyezett apró mikrofonok hálózata felveszi a környezetből származó hangokat, majd kiszűri a zajokat. A hang vezeték nélkül kerül a szájba ültetett eszközbe. Az eszköz vibráló jelzést ad le a fogakba és a csontokba, így a jel közvetlenül a cochleába, a belső fül hallásért felelős részébe jut. A közép- és külsőfület nem érinti. Akik fél fülükre siketek, azok így mindkét fülükre hallhatnak a segítségével.

A rendszert gyártó cég, a Sonitus Medical közlése szerint ez az első olyan, csontot közvetítő közegként használó szerkezet, melyet nem sebészeti úton kell a beteg szervezetében elhelyezni.

2011.03.27 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések