Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Visszaszorítja a prosztatarákot a hal

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

Magyarországon évente körülbelül 2400 új prosztatarák esetet fedeznek fel, és 1300-1400 halálesetért felelős a betegség. A bostoni Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának kutatói arról számoltak be, hogy az olajos halak fogyasztása jelentősen javíthatja a betegek túlélési esélyeit.


525, átlagosan 70 éves férfi életét követték nyomon 1989-től 2011-ig. Az eredmények szerint a betegség kialakulásának esélye az életkor előrehaladtával növekszik. A vizsgálati időszak során 222 férfi halt meg prosztatarákban, míg 268-an más okból hunytak el. Amikor a kutatók összehasonlították a halálozási adatokat és a férfiak étrendjét, kiderült, hogy a betegség túlélési aránya 34-40 százalékkal jobb volt azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak olajos - omega-3 zsírsavakban gazdag - halakat.

A tudósok szerint ezért az étrendnek akár megelőző hatása is lehet a betegség szempontjából, valamint csökkentheti a halálozás esélyeit. "Az eredmények azt sugallják, hogy a korai stádiumban lévő tumorok talán jobban reagálnak az étrendi faktorokra, és a diéta a rák fejlődését is befolyásolhatja" - mondták a kutatók.

Tavaly a Kalifornia Egyetem tudósai is hasonló eredményre jutottak. Megállapították, hogy a halolaj mérsékli a prosztatarák gyorsan osztódó tumorsejtjeinek számát, ez pedig potenciálisan csökkenti az esélyét annak, hogy a rák továbbterjedjen más testrészekre is.

Animáció: HáziPatika.com

2012.08.03 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Apró szépséghibáktól a visszérbetegségig

Egyre gyakrabban érzi ólomsúlyúnak a lábát, esténként pedig úgy elfárad, hogy legszívesebben csak felpolcolt lábakkal pihenne? Korábban sima lábszárán itt-ott aggasztó kék erek domborodnak ki? Valószínű, hogy önnél is a visszérbetegség jelentkezett.

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések