Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halált okoztak a fájdalomcsillapítók

kategória: Fájdalomcsillapítás, Gyógyszerészet

Egyre gyakoribb a gyógyszer-túladagolásban meghaltak aránya az Egyesült Államokban, elsősorban a receptre kapható fájdalomcsillapítók elterjedésének következtében - derül ki a Journal of the American Medical Association decemberi számából.

Nyugat-Virginiában különösen megemelkedett az ilyen akaratlanul előidézett halálesetek száma - állítják a kormány kutatói, akik szerint a betegek gyakran orvosról orvosra járva szerzik be a túl nagy mennyiségű gyógyszert.

Azt is megállapították, hogy a halálesetek kétharmadában a recept nem is az elhunyt részére volt kiállítva, tehát a gyógyszert nem lett volna szabad bevennie - mondta el a kutatás vezetője, Dr. Aron J. Hall, az USA Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának tisztviselője. Egyötödük ráadásul több orvost is felkeresett különösen ópiát-származék fájdalomcsillapító - például metadon, hidrokodon, vagy oxikodon - felírásában reménykedve. A túladagolásban meghalt betegek egy jelentős része kábítószer-függőségben szenvedett, és ez a jelenség nem csak Nyugat-Virginiára, hanem az egész országra jellemző, különösen vidéken.

Hall szerint az orvosok és gyógyszerészek szerepe kulcsfontosságú, hiszen ők tudják felvilágosítani a betegeket a túladagolás kockázatairól. A szakértő a receptfelírást monitorozó programok használatát is javasolja, melyek segítségével megmondható, hogy kapott-e már a beteg hasonló receptet más orvostól. A kutatócsoport a túladagolás miatti nyugat-virginiai haláleseteket vizsgálta. 1999-2004-ig a nem szándékos mérgezés miatti halálozás 550 százalékkal emelkedett meg, mely példátlan eredmény az összes államra vonatkozóan. 2006-ban 295-haltak meg fájdalomcsillapító-túladagolásban. 67,1 százalékuk volt férfi, 91,9 százalékuk 18-54 év közötti. A túladagolásban elhunytak 63,1 százaléka szedett be fájdalomcsillapítót, nagy részüknek nem is volt rá receptje.
Az elhunytak 21,5 százaléka legalább öt orvostól is kapott receptet az adott évben ugyanarra a szerre. A nőknél gyakoribb volt a több orvos felkeresése (30,9 százalék a 16,7 százalékkal szemben), és a fiatalok hajlamosabbak voltak a gyógyszerek nem egészségi okú felhasználására.

A halálesetek 79,3 százalékában a betegek több gyógyszert is bevettek.
A túladagolásos halálozás 93,2 százalékát ópiát-származékok okozták. Közülük mindössze 44,4 százalék rendelkezett vénnyel. Legtöbbször a metadont adagolták túl, ez a gyógyszer a halálesetek 40 százalékáért volt felelős. A metadont túladagolóknak ritkábban volt receptjük, mint az oxikodont, vagy hidrokodont beszedő társaiknak.

1997-ben két tudományos cikkben is azt javasolták, hogy a krónikus fájdalomcsillapításban kapjanak nagyobb szerepet az ópiátok: emiatt viszont az ilyen gyógyszerek eladása, felhasználása és túladagolása drámai mértékben nőtt.

2008.12.15 08:02:47

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések