Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halált okozó alvás

kategória: Alvászavar, Egészségügyi tájékoztatás, Neurológia

Egy többéves amerikai kutatás eredményei szerint az alvási apnoe összefüggést mutat a halál fokozott kockázatával.

A kutatók azt találták, hogy az alvási apnoéban szenvedő felnőttek a vizsgálat kezdetén két-háromszor nagyobb valószínűséggel haltak meg bármely okból azokhoz képest, akiknél nem fordult elő az alváskor jelentkező légzési rendellenesség.

A halál kockázata kapcsolatban állt az alvási apnoe súlyosságával és nem volt sem az életkornak, sem a nemnek, testtömeg indexnek vagy a szív-érrendszeri státusznak tulajdonítható. Az eredményekről a Sleep című lap számolt be.

A kutatók 1 522 általánosan egészséges férfit és nőt követtek nyomon, átlagosan 13,8 éven át, miután alvási apnoéra tesztelték őket egy standard éjszakai alvási teszttel.

A súlyos alvási apnoéval rendelkező betegeknél háromszoros volt a halálozás kockázata a vizsgálat során azokhoz képest, akiknek nem volt légzéssel összefüggő problémája alvás során. A kezeletlen alvási aponoéban szenvedő résztvevőknél a halálozás kockázata négyszerese volt bármilyen okból, és ötszöröse szív-érrendszeri okokból.

A kutatók szerint az eredmények azt sugallják, hogy a súlyos alvási apnoe kezelése védő hatású lehet, kiváltképp a szív-érrendszeri halálozások ellen. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a kezelés miként javítja a túlélést, az életminőséget és összességében az általános egészségi állapotot az érintett egyéneknél.

Számítások szerint 12-18 millió amerikai szenved enyhétől súlyosig terjedő alvási apnoe szindrómában. Periódikusan alvás közben a felső légutak beszűkülnek vagy elzáródnak, és a levegő nehezen jut be a tüdőbe; egyes esetekben a légzés teljesen leáll másodpercektől akár percekig is.

A légzés gyakori szünetei rontják az alvást és megakadályozzák a megfelelő mennyiségű oxigénnek a véráramba jutását. A légzési szünetek potenciálisan súlyos egészségügyi állapotok és orvosnak kell kiértékelnie, hogy szükség van-e kezelésre.

2008.08.11 17:41:26

forrás: Medipress


Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!


Szponzorált hirdetések