Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halált okozhat a szauna - és nem is méregtelenít!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?

A népszerű és divatos gondolat szerint az emberi test képes kiizzadni a toxinokat, a káros, esetleg mérgező anyagokat, amelyek a szervezetbe kerültek. Ez a gondolat az alapja a forróvizes gyógyfürdők népszerűségének és a szaunák egyre nagyobb térnyerésének, sőt az olyan költséges kezeléseknek is, amelyek izzasztó kötéseket alkalmaznak. Ám ezek a kezelések igen veszélyesek lehetnek!

Az izzadás a test hőmérséklet-szabályozó mechanizmusa; mivel az emberek melegvérű élőlények, ezért szükségünk van arra, hogy a fölösleges hőt leadjuk (akár belső okból, például láz miatt, akár külső körülmények hatására kezdünk felhevülni). A felhevült test vizet választ ki a verejtékmirigyeken keresztül, ez a víz pedig az elpárolgásával segíti a bőr és a test normális hőmérsékletűre hűtését.

Médiatár főoldal
animáció

Vitaminok és ásványi anyagok

Vitaminok és ásványi anyagok

A folyamatnak azonban a méregtelenítéshez semmilyen köze nincsen, hiszen ezt a feladatot legfőképpen a máj látja el. A verejték tulajdonképpen nem is tartalmaz semmilyen toxikus anyagot, hiszen csupán az víz, amely néhány oldott ásványi anyagot és karbamidot tartalmaz, így a toxinok kiizzadásának elmélete teljesen téves.

Aki viszont ilyen céllal izzasztja magát, akár az életével is játszhat. A közelmúltban egy szomorú eset is bizonyította, hogy a méregtelenítő célzatú, túlzásba vitt verejtékezés nem csupán eredménytelen, de akár halált is okozhat. Február 3-án indult eljárás James Arthur Ray ellen, aki a New Age-mozgalomhoz tartozó, alternatív, de semmilyen módon nem bizonyított kezelési eljárások egyik propagálójaként ismert az Egyesült Államokban. Lelkesítő szavai hatására 2009 októberében több résztvevő fizetett be fejenként 9000 dollárt azzal a céllal, hogy egy "intenzív, egész életüket megváltoztató" élményben részesüljenek egy szokatlan izzasztókúrán. A résztvevők számára valóban életüket megváltoztató élményt nyújtott a tisztító céllal végzett izzasztás: egy órányi magas hőmérsékletben eltöltött idő után egyesek elájultak, mások rövidesen hányingerrel küszködtek, de a Ray arra ösztönözte őket, maradjanak. Később azonban az izzasztókúrát meg kellett szakítani, annyian lettek rosszul, sőt, 3 résztvevő életét vesztette, 18 pedig kórházba került a "kúra" eredményeként.

Animáció: HáziPatika.com

2010.03.12 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A fogaink is öregszenek

Ritka, hogy valaki idős korára is megőrizze fogait teljes épségükben. Az idő múlása fogainkon is meglátszik, érdemes esetleg változtatni néhány fogápolási szokáson.

tovább


Szponzorált hirdetések