Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halálosabb a szívroham a nők számára

kategória: Nőgyógyászat, Szív- és érrendszeri betegségek

Kutatók szerint a szívrohamon átesett nők kétszer olyan valószínűséggel halnak meg a következő egy hónapon belül, mint a férfiak, mert a férfiaktól eltérő orvosi kezelésben részesülnek.

A tanulmány 3000 nőt és férfit vizsgált, akik a francia Franche-Comte térségben kerültek kórházba kardiális eseményt követően 2006 és 2007 között, a számukra előírt kezelési módszerekre kitérve. Kiderült, hogy a nőkön kisebb valószínűséggel végeztek angiográfiai (érfestéses) vizsgálatot illetve angioplasztikát (szívkoszorúér tágítást, melynek során gyakran egy kisméretű sztent bevezetésével nyitva tartják az artériát).

A tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények arra utalnak, hogy a nőkön is el kellene végezni azokat az agresszívebb kezeléseket, amelyeket jelenleg a férfibetegek számára tartogatnak.

"Ez alapján arra következtethetünk, hogy a női betegek körében a mortalitás csökkentése érdekében invazívabb eljárásokat kellene alkalmaznunk" - nyilatkozta Francois Schiele, a Besancon egyetemi kórház kardiológiai osztályának vezetője az Amerikai Kardiológus Kollégium atlantai konferenciáján. "Olyan esetekben, amikor nincs nyilvánvaló ellentmondás, a nők esetében is minden javasolt stratégiát alkalmazni kellene, az invazív stratégiákat is beleértve. Kutatásunkban arra a központi kérdésre próbáltunk választ adni, vajon a mortalitás eltérése a nők és a férfiak között szívroham után a kezelések alkalmazásával áll-e összefüggésben."

Elismerte, hogy pszichológiai eltérések is vannak a férfiak és a nők között, amelyeket számításba kell venni akkor, amikor a különböző nemhez tartozó betegeknek ugyanazt a kezelést javasolják. Jó példa erre az angioplasztika.
"Az orvosok a nagy, egyenes artériát keresik, a nők esetében viszont kanyargós, kis artériák vannak" - mondja a kutató.

Hangsúlyozta azonban, hogy a női betegek artériájába is be lehet vezetni sztenteket, amelyek tökéletesen működhetnek, amennyiben a sebész megfelelő felkészültséggel rendelkezik az eljárás lebonyolítására.

A Brigham Női Kórház szív-érrendszeri képalkotó részlegének igazgatója szerint a tanulmány olyan időben látott napvilágot, amikor egy nagyobb tudatosság kezdi övezni a nők egészségét.

"Szinte mindegyik jelentősebb amerikai kórháznak van programja a női egészséggel kapcsolatban" - állítja. "A helyzet pozitív irányban változik, mert rengeteg kutatás folyik a területen."

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

Animáció: HáziPatika.com

2010.03.23 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések