Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halálos sms-sek és telefonok - figyelmeztetést adtak ki!

kategória: Balesetek, elsősegély, Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Vészhelyzetek, katasztrófák

Az orvosoknak fel kellene hívniuk betegeik figyelmét arra, hogy vezetés közben ne sms-ezzenek és telefonáljanak, ugyanúgy, ahogy ellenjavallják a dohányzást és tanácsolják a biztonsági öv használatát. A New England Journal of Medicine hasábjain egy orvos nyilatkozott minderről.

"Itt az ideje, hogy kérdéseket tegyünk fel a betegeinknek a vezetéssel és a zavaró tényezőkkel kapcsolatban" - írta kommentárjában Dr. Amy Ship, a bostoni Harvard Orvosi Egyetem és a Beth Israel Diakonissza Kórház munkatársa.

Órákkal a folyóirat megjelenése előtt az Egyesült Államok Kereskedelmi, Tudományos és Közlekedési Szenátusi Bizottsága jóváhagyta a Megzavart Vezetést Megelőző Programot, mely ösztönzést nyújt mindazon államoknak, melyek törvényileg szabályozzák ezt a kérdést. "Bizonyított tény, hogy több ezren vesztik életüket vagy sérülnek meg olyan balesetben, amit a vezetés közben fellépő zavaró tényező okoz" - mondta New Jersey szenátora, Frank Lautenberg, aki szintén támogatta a törvényjavaslatot. Szövetségi támogatást kapnak azok az államok, melyek korlátozzák a telefonhasználatot és az sms-ezést. A közlekedési minisztert pedig felkérik arra, hogy szabályozza a vezeték nélküli készülékek használatát a járművezetőknél.


Ship elmondása szerint fontos mértékadó a biztonság szempontjából az, ha megtiltják a vezetés közbeni mobiltelefon-használatot. "Ha nem kérdezünk - és nem világosítjuk fel a betegeinket, hogy csökkentsük a kockázatot - akkor veszélynek tesszük ki azokat, akiket gyógyítani szeretnénk" - írta Ship. Egyre növekvő bizonyítékokat hozott fel a veszélyekről. A Nemzeti Biztonsági Tanács becslése szerint az amerikai közlekedési balesetek 28 százalékában (1,6 millió eset) szerepet kapott a kis készülék. 

A legnyilvánvalóbb probléma az sms. Egy 2009-es felmérésből az derült ki, hogy a vezetés közben történő szöveges üzenetküldés 23-szorosára növeli a balesetek kockázatát. Már legkevesebb 28 államban tiltották be a vezetés közben való sms-ezést.
Ship azonban azt is szorgalmazza, hogy az orvos lépjen fel a telefonbeszélgetés ellen is. Ha máshogy nem megy, akkor az utazás időtartamára zárják a készüléket a csomagtartóba. Elmondta, hogy egy 2006-os tanulmányból kiderült: a vezetés közbeni telefonálás ugyanannyira veszélyes, mint ittasan ülni a volán mögé, még akkor is, ha a készülék nincs a sofőr kezében. "Az emberek 98 százalékánál a reakcióidő drámaian megnő" - nyilatkozta Ship telefonos interjújában, miután meggyőződött arról, hogy a riporter nem vezet éppen a beszélgetésük idején. A kihangosított készülék is sokkal veszélyesebb annál, mintha a vezető a mellette ülő utassal társalog. "Sokkal jobban leköti figyelmünket az a helyzet, amikor a beszélgetőpartner nincs jelen."

A rádió- és zenehallgatás nem ennyire zavaró. "Akivel telefonon beszélünk, azt nem tudjuk úgy kikapcsolni, mint a rádiót. Ez utóbbira pedig válaszolnunk sem kell." Ship szerint az orvosok kulcsszerepet játszhatnának a mobiltelefonnal kapcsolatos balesetek csökkentésében, mint ahogy a beteg a dohányzással is könnyebben felhagy, ha az orvosa perceken át ecseteli neki a cigaretta káros hatásait. "Bár sok más tényező is megzavarhatja az autóvezetőket, 275 millió amerikainak van mobiltelefonja, 81 százalékuk pedig vezetés közben is használja."

2010.07.05 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések