Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halálos rovarcsípés

kategória: Allergia

A legtöbb ember számára a rovarcsípés nem több fájdalmas és bosszantó jelenségnél, vannak azonban, akiknek akár az életükbe is kerülhet. Az Amerikai Asztma- Allergia- és Immunológiai Kollégium jelentése szerint csak az Egyesült Államokban évente félmillióan szorulnak sürgősségi ellátásra egy-egy rovarcsípés után, és átlagosan ötvenen nem is élik túl az eseményt.

Akik allergiásak a csípésre, mindenekelőtt kerüljék a fullánkos rovarokat, beleértve a méheket is, de ha már megtörtént a baj, figyeljék magukon a jeleket. Hasznos lehet a megelőző kezelés is. Bizonyos szerek úgy működnek, mint egy védőoltás: fokozatosan juttatják a szervezetbe a káros anyagot, így erősítve az immunrendszert.

Noha a méhek általában kevésbé agresszívek, mint a közönséges vagy a lódarázs, évről évre egyre több embernek okoznak komoly panaszokat. Ezért érdemes őket ugyanúgy kerülni, mint az erőszakosabb fajokat.

Bizonyos körben fokozott az allergiára való hajlam. A szakértők óvatosságra intik mindazokat, akik egyszer már átéltek majdnem halálos rovarcsípést, különösen akkor, ha tüdő- vagy szívbetegségben, illetve magas vérnyomásban szenvednek, továbbá az asztmásokat és azokat is, akik ACE-gátló vagy béta-blokkoló hatású gyógyszert szednek. Ügyelniük kell azoknak is, akik fokozottan ki vannak téve rovarokkal való találkozásnak, például a kertészek és a méhészek.

A túlérzékenység jelei a következők:
Viszkető duzzanatok és kiütések, távol a csípés helyétől.
Szorító mellkas, nehéz légzés.
Az orr, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata.
Szédülés, bizonytalanságérzés.

A szakértők figyelmeztetnek: az allergia bármely életkorban kialakulhat. Aki bármelyik tünetet tapasztalja magán egy rovarcsípés után, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Animáció: HáziPatika.com

2011.06.27 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések