Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halálos pontosság: egy mobilalkalmazás pontosan előre jelzi a rákos beteg halálát

kategória: Daganatos betegségek, Gondolta volna?, Új termékek, szolgáltatások

Egy új mobilalkalmazás, amit brit kutatók fejlesztenek, képes előrejelezni, hogy a rákos betegek mennyi ideig élhetnek még.

A londoni St. George's University tudósai olyan mobilalkalmazást fejlesztettek ki, amely gyakran pontosabban képes előrejelezni, mint az orvosok, hogy a végstádiumban lévő rákos betegek még mennyi ideig élnek. Az élettartamot vérvizsgálatok, pulzusmérés és a beteg tüneteinek kiértékelésével képesek megállapítani a kutatók. Az ezek tapasztalatainak eredményeként született mobilalkalmazás pedig a daganatos betegségekkel kapcsolatos kommunikációs kampányok egyik kulcseleme lesz, amellyel abban is  segítséget kívánnak nyújtani a végstádiumban lévő rákos betegek kezelőorvosainak, ápolóinak és családtagjainak, hogy milyen módon készüljenek az elkerülhetetlen végre, és hogyan segítsék ebben az időszakban a haldoklót. 

Az alkalmazás nagyon pontosan képes megmondani, hogy egy betegnek két hete vagy két hónapja van még hátra az életéből, anélkül, hogy orvosra kellene bízni a jóslást. Kétféle módszerrel képes a megoldás előrejelezni a halált, az egyikhez nincs szükség vérvizsgálat eredményeire, ebben az esetben az előrejelzés kevésbé pontos. A vérvizsgálat eredményét is megkívánó kalkulátor viszont a fejlesztők szerint pontosabban képes előrejelezni a halált, mint a kezelőorvos.

2010.11.25 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések