Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Magas vércukor, halálos tüdőgyulladás

kategória: Diabétesz, Fertőző betegségek

A megemelkedett vércukorszint előre jelezheti a tüdőgyulladásból fakadó halálozást - ez derült ki egy friss kutatásból, amelyhez csaknem 6900 beteg adatait vették alapul. A 60 éves átlagéletkorú betegek tüdőgyulladással kerültek kórházba és privát rendelőkbe Ausztria, Németország és Svájc területén 2003 és 2009 között.


Amelyik betegnél a felvételkor emelkedett vércukorértéket mértek, annál megnőtt a kockázata annak, hogy a 28-90 napon belül meghal. Minél magasabb érték szerepelt a leleten, annál nagyobb volt az esély a sajnálatos kimenetelre. A 90 napon belüli elhalálozás a nem cukorbeteg, normál vércukorszintű betegek esetén 3 százalékos kockázatot mutatott. A diabéteszben nem szenvedő, de magasabb vércukorszintű betegek esetében 10 százalékos, a cukorbetegeknél pedig a cukorszinttől függetlenül 14 százalékos kockázati rátát eredményezett.

"Az eredmények rámutatnak, mennyire fontos ellenőrizni a vércukor szintjét a területen szerzett tüdőgyulladás miatt kórházba került betegeknél, az elbocsátást követően is, így diagnosztizálható a cukorbetegség és megelőzhetők a későbbi komplikációk" -  vonta le a következtetést Dr. Philipp Lepper, a német Saarland Egyetemi Kórház munkatársa.

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.05 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Amikor a csont pálcikaként roppan...

Hatszázezer nő és háromszázezer férfi. Ennyi embert érint hazánkban a csontritkulás. Közülük minden hatodik évente legalább egyszer eltöri valamelyik csontját. Vajon mit kell tudni a csontritkulás okozta törésekről?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések