Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halálos lehet a késlekedés!

kategória: Daganatos betegségek

"A daganatos betegek életét veszélyezteti, hogy az egyedi kérelem elbírálásánál az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rendszeresen túllépi a 30 napos elbírálási határidőt. Különösen az egyszer már engedélyezett és hatásos kezelések újabb gyógyszeradagjainak kiutalása nehézkes" - hívja fel a figyelmet a betegek helyzetére a Magyar Rákellenes Liga.

A rákbetegek gyógyítása nemcsak műtéti úton és sugárkezeléssel történik, hanem gyógyszeres terápiával is. Van azonban a gyógyszereknek egy olyan csoportja, amelyek még nincsenek bent a kórházi büdzsében, ezeket, a gyógyszereket méltányosságból külön kell kérvényezni. Ezekben az esetekben általában speciális daganatokról van szó, például primér máj-, vese- és agydaganatról. Ilyenkor a betegnek kell kérvényezni az Egyedi Méltányossági Ügyek főosztályán azt a gyógyszert, ami az ő betegsége esetében alkalmas lehet arra, hogy a hatékony gyógyítást elősegíthesse.
Ezek a gyógyszerek nagyon sokba kerülnek, alkalmazhatóságukat az onkológiai betegek esetében kötelezően egy orvos csoport (a beteg részére a betegségének megfelelően összeállított szakorvosokból álló orvos csoport) véleményezi.

A beteg gyógyulása érdekében nagyon fontos lenne, hogy az OEP minél hamarabb meghozza a döntést, hiszen egyes esetekben a daganat 2-3 nap alatt megduplázódik, tehát minden elvesztegetett nap csökkenti a gyógyulás esélyét.

A Magyar Rákellenes Ligához nagyon sok beteg fordul azzal a problémával, hogy ezek a döntések nagyon lassan születnek meg, illetve különböző hiánypótlásra hivatkozva nem hozzák meg a döntésüket időben.
A Liga nem kételkedik abban, hogy valóban szükség van a hiánypótlásra, de ennek nem szabadna 30 napon túlra elhúzódnia. Ez egyaránt fontos a terápiás gyógyszerek engedélyezésénél és a már korábban engedélyezett és hatásos gyógyszer újabb adagjának engedélyezésé esetében is.

A Magyar Rákellenes Ligához beérkezett információk alapján több olyan esetről is tudunk, amikor meg kellett szakítani a kezeléseket azért, mert az újabb adag gyógyszer engedélyezése adminisztratív okokból késlekedett. Ez a késlekedés a daganatos betegek esetében visszafordíthatatlan folyamatot jelenthet.

"Hiszünk abban, hogy a beteg érdekében egy hatékonyabb, szakszerű együttműködést sikerül kialakítani" - mondta Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyre meghívták az OEP képviselőjét, de az illetékes végül nem tudott megjelenni az eseményen. Így a Liga csak a saját álláspontját ismertette a sajtótájékoztatón.

A jogaszabályok és a gyógyszerigénylés segédanyagai azonban elérhetőek a www.oep.hu oldalon.

2008.06.16 15:57:33

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések