Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halálos játék

kategória: Depresszió, Gondolta volna?, Öregedés, Pszichológia, Stressz

Az idősebb játékfüggő szenvedélybetegek négyszer gyakrabban kérik saját kitiltásukat a kaszinókból, mint fiatal társaik, gyakran az öngyilkosság előtt még ezzel próbálkoznak úrrá lenni szenvedélyükön - derült ki Lia Nower (Rutgers Egyetem Szerencsejáték-kutató Központ) tanulmányából, mely a Psychology and Aging szeptemberi számában olvasható.

A vizsgálatba 1 601 kényszeres szerencsejátékost vontak be, akik 2001-2003 közt kérték kitiltásukat Missouri állambeli kaszinókból. Az 55 év feletti játékosok átlagosan 17 éve éltek már szenvedélyüknek az "önkizárás" kérelmezése előtt. Ez több, mint a duplája a fiatalok által játékkal eltöltött időtartamnak. Az okok közt a kontroll visszanyerése és a segítségkérés mellett az idősebb játékosok 14 százalékánál az öngyilkosság megakadályozása volt fontos. Ez a szám sokkal magasabb, mint bármely más korosztályé. "Ez rendkívül aggasztó, hiszen kortól függetlenül a szerencsejátékosok körében hatszor gyakoribbak az öngyilkossági gondolatok és kísérletek, mint az átlagos lakosságnál" - mondta el Lia Nowers.

A közleményből az is kiderült, hogy az idősebbek elsősorban a nem stratégiai játékokat - például a videópókert, vagy a lottójegyeket - részesítik előnyben, szemben a fiatalokkal. A nem stratégiai típusú játékok azonban siettetik a problémák kialakulását. Az idősebb játékosok egyébként jóval később kezdték szenvedélyüket, mint a fiatalok. A nők nagyjából 49 évesen indultak el először a kaszinóba, és a súlyosabb gondok 60 éves kor körül jelentkeztek. Ezzel szemben a férfiak több mint egy évtizeddel korábban kezdték a játékot, már 37 évesen, ám saját kitiltásukat szintén 60 évesen kérték. Az idősebb játékosok ritkábban jutnak elmeorvosi kezeléshez is, ami részben a megfelelő kórisme, részben az egészségbiztosítási támogatás hiányának tudható be.

2008.10.01 11:10:02

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Amikor a csont pálcikaként roppan...

Hatszázezer nő és háromszázezer férfi. Ennyi embert érint hazánkban a csontritkulás. Közülük minden hatodik évente legalább egyszer eltöri valamelyik csontját. Vajon mit kell tudni a csontritkulás okozta törésekről?

tovább

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések