Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halálos ivóvíz - szerencsére nem Magyarországon

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Gyomor- és bélproblémák, Táplálkozás

A rossz minőségű ivóvíz okozza minden tizedik betegséget és a halálesetek 6 százalékát világszerte, tette közzé becslését az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy jelentésben csütörtökön.

Míg az ENSZ egészségügyi szervezetének becslése szerint a betegségek 9,1 százalékát okozzák a víz miatti problémák, a jelentés azt is kiemeli, hogy ez a gond aránytalan mértékben súlytja a világ legszegényebb országait. "A 35 leginkább érintett országban a betegségek több mint 15 százalékát könnyedén meg lehetne előzni az ivóvíz javításával, csatornázással és a higiénés rendszabályok betartásával" - nyilatkozta a közlemény szerzője Annette Pruss-Ustun. A fejlett világban a víz kevesebb mint a halálesetek egy százalékáért felelős. A fejlődő országokban ugyanez a szám eléri a nyolc százalékos átlagot. A negatív listát Angola vezeti 24 százalékkal.

Az ivóvíz közvetítésével olyan betegségek is terjedhetnek például, mint a malária, a dengue láz, vagy a hasmenés. A probléma különösen a gyermekeket fenyegeti. A rossz vízellátás okolható a 14 év alattiak betegségeinek 22 százalékáért, és a fiatalok halálozásának negyedéért.

Megoldásként Press-Uston a kormányokat biztatja arra, hogy fektessenek hangsúlyt és pénzt erre a területre. Minden egyes befektetett dollár nyolc dollárt hoz az egészségügyi kiadásokon és a termelékenységen keresztül - mondta a szakember.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.06.27 09:34:23

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések