Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halálos ivóvíz - szerencsére nem Magyarországon

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Gyomor- és bélproblémák, Táplálkozás

A rossz minőségű ivóvíz okozza minden tizedik betegséget és a halálesetek 6 százalékát világszerte, tette közzé becslését az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy jelentésben csütörtökön.

Míg az ENSZ egészségügyi szervezetének becslése szerint a betegségek 9,1 százalékát okozzák a víz miatti problémák, a jelentés azt is kiemeli, hogy ez a gond aránytalan mértékben súlytja a világ legszegényebb országait. "A 35 leginkább érintett országban a betegségek több mint 15 százalékát könnyedén meg lehetne előzni az ivóvíz javításával, csatornázással és a higiénés rendszabályok betartásával" - nyilatkozta a közlemény szerzője Annette Pruss-Ustun. A fejlett világban a víz kevesebb mint a halálesetek egy százalékáért felelős. A fejlődő országokban ugyanez a szám eléri a nyolc százalékos átlagot. A negatív listát Angola vezeti 24 százalékkal.

Az ivóvíz közvetítésével olyan betegségek is terjedhetnek például, mint a malária, a dengue láz, vagy a hasmenés. A probléma különösen a gyermekeket fenyegeti. A rossz vízellátás okolható a 14 év alattiak betegségeinek 22 százalékáért, és a fiatalok halálozásának negyedéért.

Megoldásként Press-Uston a kormányokat biztatja arra, hogy fektessenek hangsúlyt és pénzt erre a területre. Minden egyes befektetett dollár nyolc dollárt hoz az egészségügyi kiadásokon és a termelékenységen keresztül - mondta a szakember.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.06.27 09:34:23

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések