Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halálos hőség!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy, Neurológia, Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek, Vészhelyzetek, katasztrófák

Árnyékban 30-35 fok, és az ország egész területén extrém UV-B sugárzás jellemzi a hetet, a napi középhőmérséklet néhány helyen elérheti a 27 fokot is.
Márpedig ha a napi átlagos középhőmérséklet a 26,6 Celsius-fokot eléri vagy meghaladja, akkor 30 százalékkal nő a hirtelen megbetegedések száma, és szintén 30 százalékkal a halálozás is.

A hőség és a napsütés közvetve és közvetlenül is életveszélyt okozhat.
Az egyik veszély a napszúrás, amikor az agy szó szerint felmelegszik.
Tünetei: ödéma, vizenyő, fejfájás, szédülés, egyensúlyzavar, hányinger, fényérzékenység.
Ha valaki napszúrást kapott, azonnal vigyük elsötétített, lehetőleg hűvös szobába, adjunk neki hideg vizes borogatást, és ha a tünetek nem múlnak, hívjunk orvost.

A másik súlyos, akár halálos veszedelem hőség idején a hőguta. Ez a hőleadás zavara miatt következik be, főleg akkor, ha napon vagyunk, esetleg szoros, zárt ruházatban, ami akadályozhatja az izzadást, a folyadék- és hőleadást, vagy valaki nehéz fizikai munkát végez.
Fejfájás, nehézlégzés, szapora szívverés, forró, lázas test, félrebeszélés, zavartság esetén hívjunk orvost.
Ha a test hőmérséklete eléri a 43 fokot, akkor az élet megmentése gyakorlatilag lehetetlen, a test fehérjéi kicsapódnak, beáll a halál.

Ennél veszélytelenebb, ha valaki "csupán" megszédül a hőségben, ilyenkor egy kevés csokoládé vagy cukor tartalmú folyadék is jót tesz, de amint lehet, gondoskodjunk a szervezet sópótlásáról is. A nyári hőségben ugyanis nemcsak folyadékot, hanem nátriumot is veszít a szervezet. Erős izzadásnál akár fél gramm nátrium is eltávozhat, aminek pótlása nagyon fontos. Ha csak a vizet pótolnánk, szédülés, alacsony vérnyomás, izomgörcsök léphetnének fel.

Fontos, hogy a strandolók, vízparton nyaralók ne engedjék egyedül vízbe a gyerekeket, főképp az úszni nem tudókat, felhevült testtel pedig senki ne ugorjon vízbe.

Bár csábítónak tűnik, de semmiképp ne fürödjünk a szökőkutakban: bizonyos baktériumok, például a legionella baktériumok elszaporodhatnak benne. Ha szennyezett, fertőzött a víz, akkor akkor a szökőkutak által képzett cseppek útján is fertőzést okozhatnak: fordult már elő a világban szökőkút által terjesztett legionellózis járvány.

A nagy meleg, a hosszan tartó forróság a keringési rendszert is megviseli, főleg idősek vannak veszélyben. Ha rosszul érzik magukat, konzultáljanak orvossal!

Kapcsolódó hír:
Így védekezzen!

Kéky Kira

2008.06.23 14:00:16

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Egészséges (a) házasság!

Házasságban élni egészséges. A boldog házasságban élők kevésbé betegszenek meg, tovább élnek, és általános közérzetük is jobb. Miben áll a házasság egészségvédő szerepe? Érdemes-e együtt lenni jóban-rosszban?

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések