Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hal és zöldség együtt véd a bélráktól

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

Mind a hal, mind a rostos növényi táplálék csökkenti a vastagbélrák kockázatát. Arra nézve azonban eddig nem volt bizonyíték, hogy a együttes fogyasztásukkor a jótékony hatások összeadódnak-e. Robert S. Chapkin és munkatársai évek óta foglalkoznak a vastagbélrák keletkezésének okaival. Sejttenyészetekben, illetve állatkísérletekben vizsgálták a halhúsból eredő omega-3 zsírsavak daganatellenes tulajdonságait, valamint az élelmiszerekben lévő rostok lebomlása során keletkező pektin ilyen jellegű hatását külön-külön és együtt.

A kutatók már előzőleg úgy találták, hogy ez a két anyag gátolja a rosszindulatú daganatsejtek szaporodását, de új tanulmányukban kimutatták: a kétféle kezelés együttes alkalmazása esetén a béldaganatok sokkal ritkábban jelennek meg, mint akkor, ha az előbbieket csak önmagukban adják. Vizsgálataik igazolták, hogy a többszörösen telítetlen zsír és a növényi rost párosítása olyan molekulákon belüli mechanizmust indít el, amelynek következtében a daganatosan elfajuló vagy már rákos sejtek programozott halálának gyakorisága növekszik. Ez azt eredményezi, hogy a rosszindulatú daganat sejtjei önmaguktól elpusztulnak.

Másik tanulmányuk eredményei szerint az omega-3 zsírsavat és a sok rostot tartalmazó étrend jelentősen befolyásolja a ribonunkleinsav egyik részének működését, mely a géneket be-, illetve kikapcsolja. Ezek a gének elősegítik azt a folyamatot, melyben az őssejtek rosszindulatú sejtekké fejlődhetnek. A daganatellenes diéta ezt a rosszindulatú változást gátolja. "A még kialakulatlan őssejtek elfajulhatnak és ráksejtekké válhatnak - mondta Chapkin professzor. - Vizsgálataink szerint a kedvező étrend befolyásolhatja azokat a géneket, melyek a sejteket elindíthatják ilyen veszélyes irányba."

2012.01.08 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Csontegészség

A csontok egészségéhez két dolog fontos különösképpen: az egyik a mechanikai megterhelés, azaz a rendszeres testmozgás és sport, és a megfelelő ásványianyag-ellátás, ami az építő folyamatokhoz szükséges.

tovább

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések