Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A nők térde érzékenyebb

kategória: Balesetek, elsősegély

A nők sokkal hajlamosabbak a férfiaknál a mozgásból származó térdsérülésekre, elsősorban az izomzat és csontváz szerkezetbeli eltérései és az eltérő izommozgató idegimpulzusok miatt - állapította meg egy friss amerikai tanulmány. Az Oregoni Állami Egyetem kutatói azt találták, hogy a férfiak a sprinterekhez hasonlóan sokkal robbanékonyabb módon kontrollálják a mozgáshoz szükséges idegimpulzusaikat, míg a nők idegimpulzusai a kitartást igénylő mozgáshoz szokott hosszútávfutókhoz hasonlóan működnek.

"A férfiak és nők egészen eltérő módon mozognak, és valóban számos eltérés látható a nők és a férfiak izomzatában és csontváz szerkezetében, de ez még nem ok arra, hogy a nők térdízülete sokkal sérülékenyebb legyen" - mondta Sam Johnson, az Oregoni Állami Egyetem biológiai és egészségtudományi karának klinikai docense. Viszont korábban egyetlen tanulmány sem vizsgálta ebből a szempontból a férfiak és nők idegrendszere közötti különbséget.

Johnson kutatásában összesen 17 férfi és 17 nő vett részt. A kutatók megállapították, hogy a férfiak esetében magasabb volt az úgynevezett "visszatérő gátlás" szintje, amely valójában a megfelelő izomreakció kiválasztásáért felelős gerincvelőben végbemenő folyamat. Egy jeges úton történő váratlan elcsúszást a gyorsabban idegimpulzusokkal reagáló férfiak könnyebben védenek ki, mint a nők, ráadásul a földre eséskor is a nők hajlamosabbak befelé forduló térdekre érkezni, ami jelentős mértékben megnöveli a keresztszalag-szakadás valószínűségét, magyarázta Johnson.

Az oregoni tanulmány részletei az European Journal of Applied Physiology című orvosi szakfolyóirat legújabb számában jelentek meg.

2012.04.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Önnek vannak jó szomszédai?

Tud segítséget kérni a szomszédaitól, ha szükséges? Ha nem, akkor érdemes lenne kicsit javítani a kapcsolatot velük. Életet menthet.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések