Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hajlamos a rákra? Távolíttassa el a melleit!

kategória: Daganatos betegségek, Nőgyógyászat

Egy speciális génmutációt hordozó nőkben életük során 85 százalékos valószínűséggel fejlődik ki mellrák. A mellek megelőző eltávolításával (implantátum behelyezésével) azonban 1 százalék alá csökkenthető a rizikó, ez az eljárás ráadásul megkíméli a nőket az állandó félelemtől, stressztől - nyilatkozta egy holland kutatócsoport a hatodik alkalommal megrendezett Európai Mellrák Konferencián Berlinben.

Dr. Kaas munkatársaival 251 nőt vizsgált, akiknek egyik, vagy mindkét mellét eltávolították.
A nők emlőimplantátumot kaptak a műtét után. A vizsgált nők kétharmada BRCA1, egyharmada BRCA2 génmutációt hordozott - ezek azok a génmutációk, amelyek szinte bizonyosan rákos elváltozást okoznak a mellben.

A kutatásban részt vevők közül csupán egy asszonynál alakult ki újra daganat: a részleges melleltávolítás után a hónaljárok alatti részben fejlődött ki a tumor, 2 évvel a műtét után. Az említett beteg jelenleg a kezelés után 6 évvel tünetmentes.

Az említett páciensekben a betegség előfordulását megpróbálják további figyelemmel kísérni egészen 80 éves korukig.
"Az egészséges mellek megelőzés céljából történő eltávolításáról csakis kizárólag egyedül a páciens dönthet, semmilyen költségkímélő egészségügyi szolgáltatás nem befolyásolhatja a nőket ebben a döntésükben." - fogalmazott Dr. Reinie Kaas, az amszterdami Rákkutató Intézet sebészeti osztályának munkatársa.

Jelenleg a BRCA génmutációt hordozó nők fele mérlegeli az esetleges megelőző műtétet. Ennek alternatívája a folyamatos szűrővizsgálatok: a havonta végzett otthoni, kétévente végzett orvosi emlővizsgálat, ezen kívül évente mammográfia, esetleg mell MRI.

Sajnos a BRCA génmutációt hordozók kifejezetten hajlamosak a gyors tumor növekedésre, így még az említett folyamatos felügyelettel is a betegek 25-30 százalékban egyből 2cm-nél nagyobb tumort diagnosztizálnak.

Az elvégzett folyamatos szűrés igen drága.
Holland kutatók számításai szerint évente egy veszélyeztetett nőre 254 eurót költenek, további vizsgálatokra fejenként még 61 eurót számolnak. "A költségek egy része az MRI képalkotó vizsgálatoknak köszönhető" - nyilatkozta Dr. Yvonne Kamm, a Radboud Egyetem Nijmegen orvosi központjának onkológusa. Az MRI igen költséges, ám hasznos vizsgálat, előfordulnak olyan apró tumorok, melyek csak ezzel a vizsgálattal kimutathatók. Más rendellenességek is felfedezhetők ezzel a vizsgálattal, ami nemcsak extra költséggel, hanem a nőkre nézve extra szorongással is járhat, ezért vetették fel a kutatók azt a lehetőséget, hogy a veszélyes génmutációt hordozó nők megelőzési célzattal távolíttassák el a mellüket, és plasztikai sebészeti megoldással, implantátummal pótoltassák azt. Így megelőzhető a szinte biztosan kialakuló mellrák, csökken a nőket érő állandó félelem miatti stressz és kisebbek az egészségügyi kiadások is.
Az összefoglaló nem szól arról, hogy miként mutatható ki a mellrákot okozó génmutáció.

2008.04.18 11:35:24

forrás: Medipress/HáziPatika.comSzponzorált hirdetések