Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hagyják meghalni az időseket?!

kategória: Gyógyszerészet, Magas vérnyomás, Neurológia, Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek

Alacsonyabb arányban kapnak gyógyszeres kezelést a gutaütést szenvedett idősek, mint középkorú és fiatal betegtársaik, pedig a terápia esetükben is ugyanolyan hatékony lenne - olvasható a bmj.com internetes oldalon.

Kisebb eltérés a nemek közt is megfigyelhető, a nők vannak hátrányban, ám a szociális és gazdasági helyzet nem befolyásolja a kezelést. A koszorúérbetegségek után a

gutaütés a második leggyakoribb halálok a fejlett országokban. A legtöbb beteg (80 százalékuk) 64 év feletti. Az elszenvedett agyérkatasztrófa után többféle gyógyszert is adnak egy esetleges következő hasonló esemény megelőzése érdekében, ezt nevezik másodlagos gyógyszeres prevenciónak. A gyógyszerkombináció részeként felírják a koleszterincsökkentő, a vérnyomáscsökkentő, valamint az alvadásgátló szereket. Korábbi vizsgálatok sejtetni engedték, hogy az idősek, a hátrányos helyzetűek, illetve a nők nem jutnak ugyanolyan kezeléshez gutaütést követően, mint a fiatalok, a gazdagok, illetve a férfiak. Londoni kutatók ezt az elméletet próbálták alátámasztani.

113 angliai háziorvosi praxis 12 830 ötven év feletti betegének adatait elemezték. A résztvevők 1995-2005 közt szenvedtek agyérkatasztrófát, és mindannyian túlélték az első hónapot. A másodlagos gyógyszeres megelőzés általánosan ritka volt, mindössze 25,6 százalék a férfiaknál és 20,8 százalék a nőknél.
Az arányt nem befolyásolták a szociális és gazdasági körülmények. Az idősebb betegek azonban kisebb arányban részesültek koleszterincsökkentő kezelésben: az 50-59 közöttiek 26,4 százaléka, a 80-89 évesek mindössze 15,6 százaléka és a 90 felettiek 4,2 százaléka kapta meg a gyógyszereket. Ez a fajta kezelés rendkívül fontos, mivel a másodlagos gyógyszeres megelőzés felére csökkenti a gutaütést követő első éven belüli halálozást (a kezelt betegeknél a halálozás rizikója 5,7 százalék, a nem kezelteknél 11,1 százalék).

A túlélést azonban már befolyásolta a szociális helyzet. A leghátrányosabb helyzetűeknél alacsonyabbnak bizonyult az egyéves túlélés, mint a leggazdagabbaknál, és a nők nagyon arányban élik túl az első évet, mint a férfiak. A jelenség azonban nem a kezelésbeli különbségeknek tudható be.

Animáció: HáziPatika.com

2009.04.20 10:10:01

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések