Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hagyják meghalni az időseket?!

kategória: Gyógyszerészet, Magas vérnyomás, Neurológia, Öregedés, Szív- és érrendszeri betegségek

Alacsonyabb arányban kapnak gyógyszeres kezelést a gutaütést szenvedett idősek, mint középkorú és fiatal betegtársaik, pedig a terápia esetükben is ugyanolyan hatékony lenne - olvasható a bmj.com internetes oldalon.

Kisebb eltérés a nemek közt is megfigyelhető, a nők vannak hátrányban, ám a szociális és gazdasági helyzet nem befolyásolja a kezelést. A koszorúérbetegségek után a

gutaütés a második leggyakoribb halálok a fejlett országokban. A legtöbb beteg (80 százalékuk) 64 év feletti. Az elszenvedett agyérkatasztrófa után többféle gyógyszert is adnak egy esetleges következő hasonló esemény megelőzése érdekében, ezt nevezik másodlagos gyógyszeres prevenciónak. A gyógyszerkombináció részeként felírják a koleszterincsökkentő, a vérnyomáscsökkentő, valamint az alvadásgátló szereket. Korábbi vizsgálatok sejtetni engedték, hogy az idősek, a hátrányos helyzetűek, illetve a nők nem jutnak ugyanolyan kezeléshez gutaütést követően, mint a fiatalok, a gazdagok, illetve a férfiak. Londoni kutatók ezt az elméletet próbálták alátámasztani.

113 angliai háziorvosi praxis 12 830 ötven év feletti betegének adatait elemezték. A résztvevők 1995-2005 közt szenvedtek agyérkatasztrófát, és mindannyian túlélték az első hónapot. A másodlagos gyógyszeres megelőzés általánosan ritka volt, mindössze 25,6 százalék a férfiaknál és 20,8 százalék a nőknél.
Az arányt nem befolyásolták a szociális és gazdasági körülmények. Az idősebb betegek azonban kisebb arányban részesültek koleszterincsökkentő kezelésben: az 50-59 közöttiek 26,4 százaléka, a 80-89 évesek mindössze 15,6 százaléka és a 90 felettiek 4,2 százaléka kapta meg a gyógyszereket. Ez a fajta kezelés rendkívül fontos, mivel a másodlagos gyógyszeres megelőzés felére csökkenti a gutaütést követő első éven belüli halálozást (a kezelt betegeknél a halálozás rizikója 5,7 százalék, a nem kezelteknél 11,1 százalék).

A túlélést azonban már befolyásolta a szociális helyzet. A leghátrányosabb helyzetűeknél alacsonyabbnak bizonyult az egyéves túlélés, mint a leggazdagabbaknál, és a nők nagyon arányban élik túl az első évet, mint a férfiak. A jelenség azonban nem a kezelésbeli különbségeknek tudható be.

Animáció: HáziPatika.com

2009.04.20 10:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések