Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ha tudatosan akar étkezni, válassza a hazait!

kategória: Táplálkozás

Sokan preferálják a "helyi termék" megjelöléssel ellátott élelmiszereket a szupermarketekben. De biztosan jobb az, ami hazai? Attól függ! - mondja a dietetikus. 

"E mozgalom lényege, hogy a vásárló a lakóhelye közeléből származó, friss - és így értékesebb - élelmiszereket részesítse előnyben, és ne a több ezer kilométert utaztatott, tartósított árukat" - magyarázza a chicagói okleveles dietetikus, Dawn Jackson Blatner, az Amerikai Dietetikusok Szövetségének szóvivője. "A helyi alma nem biztos, hogy jobb, de kétségkívül frissebb, mint a hosszú utat megtett, előre csomagolt termék."

 "Minél több idő telik el a gyümölcs leszedése és elfogyasztása között, annál több értékes tápanyag veszik el" - teszi hozzá Andrea Giancoli, Hermosa Beach-i okleveles táplálkozási tanácsadó. - "Amint leszednek egy gyümölcsöt, az oxigén és fény hatására veszíteni kezd tápértékéből. A vízben oldódó C-vitamin érzékenyebb, míg a szilárdabb tápanyagok, mint a bétakarotin, lassabban veszítenek értékükből. Tehát, aki a közelben termesztett, friss gyümölcsöt-zöldséget eszik, az több értékes tápanyaghoz jut, de csak akkor, ha azonnal elfogyasztja, és nem a kamrában tárolja hetekig" - figyelmeztet Giancoli.

A másik előnye a hazai termésnek a finomabb íz. "Sok páciensem azért választ hazait, mert a szezonban szedett zöldség-gyümölcs jobban ízlik" - mondja Blatner.

"Azért vannak kivételek." -teszi hozzá Giancioli. "A csonthéjasok és a hüvelyesek, héjuknak köszönhetően nem veszítenek ízükből, és tápértékükből."

A húsoknál nem a származási hely a fontos, hanem az, hogy mivel etették az állatot. Ha közeli farmról vásároljuk a húst, kérdezzük meg, hogy takarmánnyal etették vagy legeltették az állatokat. A legeltetett marhák húsa az egészséges zsírsavakat nagyobb arányban tartalmazza, mint a takarmányon élőké.  Arra is rá kell kérdezni, hogy az állatok kaptak-e antibiotikumot vagy valamilyen hormonkészítményt. A baromfi- és tojásvásárlásnál ugyanezekre kell figyelni.

A tejtermékek tápértéke nem tér el jelentősen aszerint, hogy szupermarketben vásároljuk vagy közeli farmról, viszont sokaknak jobban ízlik ez utóbbi, meséli Blatner.

A két dietetikus egyetért abban, hogy a lényeg a zöldségben, gyümölcsben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrend, és nem az, hogy honnan szerezzük be ezeket: "Az a fontos, hogy egészséges élelmiszereket válasszunk, és ha van rá lehetőség, miért ne választanánk a hazait?"

2010.08.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A végbél betegségei 1.

A hátsó fertályt sem szabad elhanyagolni!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések