Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tovább él, aki sokat tanul

kategória: Gondolta volna?

Úgy tűnik, hogy azok, akik legalább kilenc évig tanulnak életük során, tovább élnek, mint azok, akik csak a nyolcéves képzést végzik el.

Hiába egyre általánosabb az élethosszig tartó tanulás elfogadottsága, még mindig viszonylag sokan vannak szerte a világon, akik az érettségiig sem jutnak el. Pedig a kutatók szerint akár egyetlen eggyel több iskolapadban töltött év is sokat számíthat.

Két svéd kutató, Anton Lager és Jenny Torssander a Stockholm Egyetemtől 1 200 000 svéd adatait vizsgálta meg. Azt találták, hogy akik legalább kilenc évig tanultak, 40 éves korukra alacsonyabb halálozási rátát mutattak azoknál, akik csak 8 évig maradtak az iskolapadban. A hosszabb ideig tanulók körében később ugyanis alacsonyabb volt a tüdőrákos, sőt mindenféle rákos megbetegedések aránya, valamint a balesetek és az iszkémiás megbetegedések száma is.

A tanulmány ugyan nem talált ok-okozati összefüggést a tanulás hossza és a halálozási arány között, mégis bizonyítja a kapcsolatot. A kutatók az eredményeket a hosszabb tanulás miatt elért kedvezőbb életkörülményekkel magyarázták. Szerintük az életmódja is egészségesebb annak, aki jobban él.

A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences oldalain jelent meg.

2012.05.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Méltányossági gyógyszertámogatások

Az általánosan nem szabályozható, sajátos, egyedi esetekben az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz méltányossági kérelemmel lehet fordulni. Nézzük ennek feltételeit!

tovább

Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések