Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ha tiltja, nem szokik rá a gyerek!

kategória: Dohányzás, Gyermek-egészségügy, Pszichológia

A dohányzás otthoni tiltása jó hatással van a fiatalokra: kevésbé szoknak rá a cigarettára - állapították meg szakemberek egy kutatás során.

Ez a felfedezés megerősíti azt az elképzelést, miszerint a szülői minta nagyon erős hatással van a gyermekek attitűdjére - áll a Bostoni Egyetem Közegészségügyi Karának kutatásában, amely 2008 augusztusában jelent meg az American Journal of Public Health hasábjain. 

A kutatók 2200, 12 és 17 év közötti fiatalt követtek nyomon négy éven keresztül, és a fenti megállapítások mellett azt találták, hogy azok a gyerekek, akik dohányos házban nőttek fel, jóval nagyobb arányban tartják elfogadható szokásnak a dohányzást, mint nem dohányzó társaik. Ezek a gyerekek emellett jóval több felnőttről is gondolták azt, hogy dohányzik. 

Alison Albers, a kutatás vezetője elmondta: az otthoni tiltás kialakíthatja az antidohányos viselkedést a gyerekekben, és megakadályozhatja, hogy dohányzó felnőtt váljék belőlük. A tanulmány szerint az otthoni tiltás hatékonyan csökkentette a rászokók számát abban az esetben, ha a gyerekek nemdohányzókkal éltek együtt. Azoknál, akik ugyan nemdohányzókkal éltek együtt, ám nem volt meg a kellő szigor, kétszer akkora volt a rászokás esélye, mint a tiltó szülők gyermekeinél. Azaz a kutatás rámutat: hiába a dohányfüstmentes környezet, a szülői tiltás még mindig a megfelelő eszköz a gyermekek dohányzásellenes viselkedésének és attitűdjének kialakítására.

Animáció: HáziPatika.com

2008.08.28 08:10:01

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!


Szponzorált hirdetések