Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ha tiltja, nem szokik rá a gyerek!

kategória: Dohányzás, Gyermek-egészségügy, Pszichológia

A dohányzás otthoni tiltása jó hatással van a fiatalokra: kevésbé szoknak rá a cigarettára - állapították meg szakemberek egy kutatás során.

Ez a felfedezés megerősíti azt az elképzelést, miszerint a szülői minta nagyon erős hatással van a gyermekek attitűdjére - áll a Bostoni Egyetem Közegészségügyi Karának kutatásában, amely 2008 augusztusában jelent meg az American Journal of Public Health hasábjain. 

A kutatók 2200, 12 és 17 év közötti fiatalt követtek nyomon négy éven keresztül, és a fenti megállapítások mellett azt találták, hogy azok a gyerekek, akik dohányos házban nőttek fel, jóval nagyobb arányban tartják elfogadható szokásnak a dohányzást, mint nem dohányzó társaik. Ezek a gyerekek emellett jóval több felnőttről is gondolták azt, hogy dohányzik. 

Alison Albers, a kutatás vezetője elmondta: az otthoni tiltás kialakíthatja az antidohányos viselkedést a gyerekekben, és megakadályozhatja, hogy dohányzó felnőtt váljék belőlük. A tanulmány szerint az otthoni tiltás hatékonyan csökkentette a rászokók számát abban az esetben, ha a gyerekek nemdohányzókkal éltek együtt. Azoknál, akik ugyan nemdohányzókkal éltek együtt, ám nem volt meg a kellő szigor, kétszer akkora volt a rászokás esélye, mint a tiltó szülők gyermekeinél. Azaz a kutatás rámutat: hiába a dohányfüstmentes környezet, a szülői tiltás még mindig a megfelelő eszköz a gyermekek dohányzásellenes viselkedésének és attitűdjének kialakítására.

Animáció: HáziPatika.com

2008.08.28 08:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Sohase mondd, hogy vége, merj újra szeretni!

Bárkinek alakulhat úgy az élete, hogy betegség, haláleset, válás, szakítás, tartós kiküldetés, stb. miatt hosszabb ideig nincs szexuális kapcsolata. "Kiesve a gyakorlatból", kell-e félnünk az újrakezdéstől?

tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések