Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egészségesebbek, akik szeretik a helyet, ahol laknak

kategória: Gondolta volna?

A lakóhelyükkel elégedett emberek jobb testi egészségnek örvendenek, mint mások - ezt mutatja a Gallup legújabb közvélemény-kutatása. Maga a felmérés ugyan nem bizonyít ok-okozati összefüggést a lakóhely és az egészségi állapot között, más kutatásokból azonban az derül ki, hogy a kettő kapcsolatban áll egymással. A lakóhely például a testmozgásra való lehetőséget is meghatározza, ahogyan azt is, milyen fajta ételeket eszünk. A Journal of Rural Health szaklapban nemrég megjelent tanulmány például azt mutatta, hogy a vidéki amerikaiak nagyobb valószínűséggel elhízottak, mint a városlakók.

A Gallup új közvélemény-kutatásából az derült ki, hogy azok az emberek, akik szerint lakóhelyük biztonságos lehetőséget biztosít a testmozgásra, 16 ponttal egészségesebbek egy testi egészséget mérő skálán, mint azok, akik azt vallották, nincs biztonságos lehetőségük a mozgásra. Azok az emberek, akik úgy érezték biztonságosan sétálhatnak éjszaka is, 9 százalékkal magasabb pontszámot értek el, mint azok, akik nem így nyilatkoztak.

Az intézet 353 492 amerikai felnőttet kérdezett meg 50 államban. A mintákat életkor, nem, rassz és egyéb demográfiai tényezők szerint súlyozták, hogy megfeleljen az amerikai népesség egészének. A hibahatár plusz-mínusz egy százalék volt.

A fizikai egészség indexet a betegen töltött napok száma, a betegségek, az elhízás és a kipihentség érzése alapján kalkulálták. Azok a válaszadók, akik elégedettek a lakóhelyükkel, átlagosan 78 pontot értek el a testi egészség értékelésben, míg azok, akik elégedetlenek, átlagosan csak 69,1 pontot értek el. Ez azt jelenti, hogy azok, akik jobban szeretik lakóhelyüket, kisebb valószínűséggel panaszkodnak fizikai fájdalomra, elhízásra, fejfájásra, diagnosztizált asztmára vagy magas koleszterinszintre. A pozitív hatás azokra is vonatkozott, akik optimistán ítélték meg közösségük életének alakulását, szemben azokkal, akik úgy érezték, lakóhelyük hanyatlóban van.

2012.10.22 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések