Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ha rendszeresen buszozik, nem lesz annyiszor megfázva

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gondolta volna?, Influenza (világ)járvány, Nátha-influenza

Akik alkalmanként utaznak tömegközlekedési eszközökön, hatszor nagyobb eséllyel kapnak el valamilyen légúti megbetegedést. A rendszeresen buszozók azonban immúnissá válnak a kórokozókra és ritkábban betegedtek meg - derült ki egy kutatásból.

A Nottinghami Egyetem szakemberei 138 beteget vizsgáltak, akik a tavaly téli influenzajárvány alatt keresték fel a háziorvosukat. A résztvevők felének voltak tünetei, a másik fele pedig ellenőrzésre érkezett.

A páciensekkel egy kérdőívet töltettek ki arról, hogy a vizsgálatot megelőző öt napban, illetve annál régebben mennyit utaztak buszon és vonaton.
Az eredmények kiértékelésekor a kutatók azt tapasztalták, hogy a közelmúltban tömegközlekedési eszközt használók hatszor nagyobb eséllyel betegedtek meg.

A kutatócsoport egyik tagja, Jonathan Van Tam ezt mondta az eredményről: "legnagyobb veszélynek az alkalmi vonat- és buszhasználók vannak kitéve. Az adatok valószerűnek tűnnek,
Médiatár főoldal
videó

Így kell kezet mosni járvány idején

Így kell kezet mosni járvány idején
mivel a szervezet védekező antitesteket termel, ha ismétlődően találkozik a megfázást okozó vírussal. Az influenza ellen azonban nem működik ez a módszer, mivel minden évben új vírustörzs okoz járványt."

Van Dam professzor szerint ez az eredmény megerősíti a rendszeres kézmosás szükségességét, és felhívja a figyelmet arra is, hogy a járműveken mindig zsebkendőbe tüsszentsünk, ezzel is akadályozva a kórokozók terjedését.
A tanulmány a Journal BMC Infectious Diseases című lapban jelent meg.

Animáció, videó: HáziPatika.com

2011.01.28 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések