Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tovább él, aki jól érzi magát a bőrében

kategória: Öregedés, Pszichológia

Ahogy az emberek a saját egészségi állapotukat értékelik, az meghatározza, nagyjából mennyi ideig fognak még élni. A Zürichi Egyetem kutatói kimutatták: ahogy a jelzők egyre negatívabbá válnak, úgy növekszik a halálozás kockázata, függetlenül a már ismert tényezőktől, mint a dohányzástól, az alacsony iskolázottságtól és a már meglévő betegségektől. A pesszimizmus kéz a kézben jár a betegségek és a halálozás kockázatával.

A Zürichi Egyetem kutatói szerint az egészség önértékelése hosszabb távon, 30 évnél hosszabb időszak esetén is kapcsolatban áll az életben maradás vagy a halál lehetőségével. A kutatást Svájcban végezték el. Azok a férfi résztvevők, akik nagyon rossznak értékelték a saját egészségi állapotukat, 3,3-szer nagyobb eséllyel haltak meg, mint azok, akik saját bevallásuk szerint kiváló egészségnek örvendtek. A nőknél 1,9-szeres eltérést tapasztaltak a két pólus közt.

A kockázat egyenletesen nőtt az optimistától a pesszimista felé haladva. Az egészségtől kicsattanó emberek esélyesebbnek bizonyultak a túlélésre. Az iskolázottság, családi állapot, dohányzás, kórelőzmény, vérnyomás és vércukorszint figyelembe vétele mellett is csak enyhén gyengült a kapcsolat. A legkedvezőbb és legbaljóslatúbb értékelés közötti arány 1:2,9-hez volt a férfiak, és 1:1,5-höz a nők esetében.

"Az eredmények arra utalnak, hogy akik kitűnően érzik magukat, olyan vonásokat mutatnak, amelyek miatt egészségesebben élnek - vonta le a következtetést David Fäh specialista. - Ez lehet a pozitív hozzáállás, az optimizmus, az elégedettség." Az eredmények alátámasztják az Egészségügyi Világszervezet egészséggel kapcsolatos értelmezését, mely nem a betegség hiányát jelöli, hanem inkább az általános testi, mentális és szociális jólétet. "A jó szakember épp ezért nem csak a betegség kockázati tényezőit vizsgálja, hanem megnézi, milyen források állnak a páciens rendelkezésére, és segít azok kihasználásában" - vélekedett a szakember.

2012.02.21 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések