Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ha meghízik az édesanya, kövér lesz a gyereke

kategória: Elhízás, Gyermek-egészségügy, Táplálkozás, Várandósság

A nagy súlyú babák esetében több komplikáció merülhet fel, és felcseperedve is nagyobb az esélye, hogy elhíznak. A Kaiser Permanente Egyészségügyi Kutatóközpont tanulmánya több mint 40 000 nőt és gyermekét követte nyomon. Azt találták, hogy azok a nők, akik több mint 20 kg-ot híztak a terhesség során, csaknem kétszer akkora valószínűséggel hoztak világra nagysúlyú újszülöttet. Az Obstetris & Gynecology novemberi számában megjelent cikk tanúsága szerint a nők több mint 20 százaléka hízik túl sokat, így kétszeresére nő az esélye annak, hogy a baba 4,5 kg-nál is nagyobb lesz. 

"Túl sok nő hízik túl sokat a terhesség során. Ez a súlyfelesleg növeli a kockázatát annak, hogy a kisbaba is túl nagy lesz. Ezek a kisdedek hajlamosabbak lesznek az elhízásra későbbi életük során" - mondta a szerző, Teresa Hilier, az oregoni Kaiser Permanente Kutatóközpont endokrinológusa.
"A nagysúlyú magzat veszélyt jelent a szülés során az anyukára és önmagára is: megnő a hüvelyrepedések, vérzések, császármetszések aránya; a baba válla elakadhat a szülőcsatornában, eltörhet a kulcscsontja."

A kutatók már tudják egy ideje, hogy a nagyobb születési súly összefüggésben áll a terhességi cukorbetegséggel, nemrég azonban arra is fény derült, hogy a terhesség alatti hízás hogyan befolyásolja a baba súlyát. Ez a tanulmány az első, mely meghatározza, hogy a túlzott terhességi súlygyarapodás még inkább növeli a nagy súlyú újszülöttek arányát, mint a kezelt cukorbetegség. "Még egy oka van annak, hogy felvilágosítsuk a várandós nőket a súlygyarapodás kívánatos mértékéről. Praktikus szemszögből megközelítve, a túl sok túlsúlyt a terhesség után igen nehéz lesz leadni" - mondta a társszerző, Kim Vesco, a portandi Kaiser Permanente szülész-nőgyógyásza.


A tanulmány 41 540 asszonyt követett nyomon, akik Washingtonban, Oregonban és Hawaiin 1995 és 2003 között szültek. Azoknak, akik többet híztak a javasolt maximális 20 kg-nál, 20 százaléka szült nagy súlyú gyermeket. Ezzel szemben normális súlygyarapodás esetén ez az arány mindössze 12 százalék volt. Még inkább emelkedett a kockázat akkor, ha a kismama terhességi cukorbetegségben is szenvedett, és többet is hízott 20 kg-nál: csaknem 30 százalékuk hozott világra nagysúlyú újszülöttet. A kockázat jelentősen csökkent esetükben (csak 13%), ha a cukorbaj mellé nem híztak ilyen sokat.

"A megszívlelendő jó tanács: minden terhes nőnek figyelnie kell a súlygyarapodását, különösen azoknál, akiknél fennállnak bizonyos kockázati tényezők, mint például a terhességi cukorbetegség" - mondta Dr. Hillier.

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.03 11:10:02

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!


Szponzorált hirdetések