Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ha közeledik a migrénes roham

kategória: Fájdalomcsillapítás, Neurológia

A migrénesek egyharmada akár egy nappal a rosszullét előtt érzi, hogy jön a roham - hangzott el az Amerikai Fejfájás Társaság 53. kongresszusán. Az Egyesült Államokban 36 millió ember szenved ebben az igen fájdalmas, rohamokban jelentkező betegségben, többen, mint asztmában és cukorbetegségben együtt.

A migrénesek előérzete igen sokféle lehet: látászavarok, cikk-cakkos vonalak, vakfoltok, beszédzavar, vagy hányinger, sőt hányás is. "A rossz előérzet migrén esetén olyan, mint az elsötétedő ég a föltornyosuló felhők miatt, amely jelzi, hogy közeleg a vihar, azaz a beteg számára alig elviselhető fájdalom " - vázolta a kérdés egyik legismertebb szakértője, Allan Purdy.

Ezt a megelőző időszakot régóta jól ismerjük, de csak a legutolsó időben jutottunk oda, hogy a kutatók már azzal foglalkozzanak, hogy a beteg kezelése akkor elindítható, amikor még nem érkezett meg a roham. A korai időszakban adható, triptan gyógyszercsoportba tartozó készítmények csak a betegek egy részénél bizonyultak hatásosnak. Van, akinél elmarad a roham, de gyakran csak enyhébb a megjelenő fájdalom. Ezek a szerek az agyi erek szűkületét okozzák, ezzel csökkentik a migrénes roham fájdalmát.

Guy A. Rouleau angol és kanadai kutatókból álló csoportja elsőként olyan gént talált, mely összefüggésbe hozható a migrénes rohammal. A munkacsoport azt reméli, hogy ennek részletesebb megismerése lehetővé teszi a fájdalmas rosszullét megelőzését, akár egy tablettát bevéve. Guy A. Rouleau szerint a gén létezése magyarázat lenne arra a régi megfigyelésre, hogy a migrénes roham gyakran halmozottan fordul elő egyes családokban.
Animáció: HáziPatika.com

2011.06.20 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések