Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ha közeledik a migrénes roham

kategória: Fájdalomcsillapítás, Neurológia

A migrénesek egyharmada akár egy nappal a rosszullét előtt érzi, hogy jön a roham - hangzott el az Amerikai Fejfájás Társaság 53. kongresszusán. Az Egyesült Államokban 36 millió ember szenved ebben az igen fájdalmas, rohamokban jelentkező betegségben, többen, mint asztmában és cukorbetegségben együtt.

A migrénesek előérzete igen sokféle lehet: látászavarok, cikk-cakkos vonalak, vakfoltok, beszédzavar, vagy hányinger, sőt hányás is. "A rossz előérzet migrén esetén olyan, mint az elsötétedő ég a föltornyosuló felhők miatt, amely jelzi, hogy közeleg a vihar, azaz a beteg számára alig elviselhető fájdalom " - vázolta a kérdés egyik legismertebb szakértője, Allan Purdy.

Ezt a megelőző időszakot régóta jól ismerjük, de csak a legutolsó időben jutottunk oda, hogy a kutatók már azzal foglalkozzanak, hogy a beteg kezelése akkor elindítható, amikor még nem érkezett meg a roham. A korai időszakban adható, triptan gyógyszercsoportba tartozó készítmények csak a betegek egy részénél bizonyultak hatásosnak. Van, akinél elmarad a roham, de gyakran csak enyhébb a megjelenő fájdalom. Ezek a szerek az agyi erek szűkületét okozzák, ezzel csökkentik a migrénes roham fájdalmát.

Guy A. Rouleau angol és kanadai kutatókból álló csoportja elsőként olyan gént talált, mely összefüggésbe hozható a migrénes rohammal. A munkacsoport azt reméli, hogy ennek részletesebb megismerése lehetővé teszi a fájdalmas rosszullét megelőzését, akár egy tablettát bevéve. Guy A. Rouleau szerint a gén létezése magyarázat lenne arra a régi megfigyelésre, hogy a migrénes roham gyakran halmozottan fordul elő egyes családokban.
Animáció: HáziPatika.com

2011.06.20 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések