Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ha klórszagú a medence, akkor koszos?!

kategória: babaszoba.hu, Egészség nyáron, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek

A nyilvános medencék, a különböző fertőzések miatt, meglehetősen kétes hírnevet szereztek maguknak. Vajon megalapozatlanok az aggályok, vagy igenis van mitől félnünk.

Egy 2008-as amerikai ellenőrzési hullám következtében az Egyesült Államokban majdnem minden nyolcadik uszoda azonnal bezárt a koszos víz, a nem megfelelő biztonsági felszerelések vagy egyéb súlyos hiányosságok miatt. A leginkább aggasztó az volt, hogy a legtöbb hiányosság a gyerek- és játszómedencékkel kapcsolatban merült fel.

Amerikában minden évben 15-20 járványt (hasmenéses, gyomorfertőzés, stb.) okoznak a szennyezett medencék. Ezek egynegyedét olyan a bakteriális fertőzések okozzák, amelyeket könnyű lenne megelőzni megfelelő fertőtlenítéssel és rendszeres ellenőrzéssel. 

Sokan azt gondolják, hogy ha a medence klórszagot áraszt, akkor az azt jelenti, hogy tiszta. Pedig ez a szag a kloramin, a klór, a baktériumok, a vizelet és pl. az izzadság vegyületének keveréke. Tehát az igazán tiszta medence szagtalan, és ha a kloramin-tartalom eléri azt a szintet, amikor már érezni a szagát, akkor a víz már erősen irritáló hatást fejthet ki a fürdőzők szemére és orrára, ráadásul a baktériumok nem csak a nem megfelelő klór-tartalmat, hanem a túl alacsony PH szintet is kihasználják. A medencék klórtartalmát tehát folyamatosan ellenőrizni kell, szem előtt tartva hogy a túl magas klórtartalom is legalább annyit árthat (bőrgyulladás, bőrfertőzés, irritáció), mint azok a baktériumok, amelyek ellen használják.

Íme néhány egyszerű tipp, amellyel megelőzhetők a fertőzések:

1.    Vigyázzon arra, hogy a medence vizéből ne nyeljen!

2.    Zuhanyozzon a medencehasználat előtt és után.

3.    Kisgyermekét gyakran vigye WC-re.

4.    Mindig mosson kezet a WC használata után.

5.    Ellenőrizze a medence falát, simának kell lennie, nem nyálkásnak.

6.    Figyelje meg, hogy hallja-e a medence szivattyúinak hangját.

7.    Vizsgálja meg, hogy tisztán látszik-e a medence alja.

2010.07.30 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Kreatív inaktivitás

Lehet-e sikeresen megöregedni? Lehet-e kreatívan megbirkózni az idősödéssel járó veszteségek sorozatával? Hogyan javítható az életminőség időskorban? A kulcs a mi kezünkben van. Legyünk kreatívak és tevékenyek!

tovább

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések