Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ha gyorsan eszel, kövérebb leszel

kategória: Elhízás, Táplálkozás

Ha addig habzsolunk, míg jóllakunk, kockáztatjuk azt, hogy elhízunk - állítja egy új tanulmány.

Ha gyorsan eszünk, és addig, amíg el nem telünk, az hozzájárulhat a világmértékű elhízás jelenségéhez - írja a British Medical Journalban megjelent cikk. Az Új-Zélandi elhízás-szakértők és táplálkozástudományi szakemberek egyetértenek abban, hogy a jelenség betudható olyan társadalmi változásoknak, mint pl. az olcsó és gyorsan elkészülő, de tápanyagban szegény ételek elterjedése. Továbbá, hogy kiveszőben van a rendszeres családi étkezések szokása.

Bronwen King közegészségügyi tápanyagszakértő elmondta: a lassabb étkezési tempó elengedhetetlen ahhoz, hogy az agy érzékelhesse a telítettséget. "Sokkal kevesebb étellel is jóllakhatunk, ha elég időt hagyunk az agyunknak és a testünknek, hogy érzékelje a táplálékot. Az elfogyasztott táplálék okozta elégedettség 20 perc elteltével a jóllakottság érzésévé alakul" - mondta.

A tanulmány vezető kutatója, a japán Osakai Egyetem professzora, Hiroyasu Iso 3 000 japán férfit és nőt figyelt meg 2003 és 2006 között, hogy összefügg-e az elhízás az étkezés tempójával; illetve azzal, ha teleeszik magukat. Azoknak, akik gyorsan esznek addig, míg jól nem laknak, átlagosan magasabb volt a testtömeg-indexe, mint azoknak, akik nem tömték degeszre maguknak, és szántak időt az étkezésre.

Robyn Toomath, a Kövérség Elleni Küzdelem szóvivője elmondta, hogy a gyors étkezés valóban túlsúlyhoz vezet, de az étvággyal kapcsolatos kutatások azt mutatták, az étkezési szokások nagyrészt genetikusan meghatározottak. "Az a gond, hogy vannak, akik csak magas energiatartalmú ételeket hajlandók fogyasztani. Az emberiség fennmaradása egykor azon múlt, hogy van-e elegendő ezekből az emberekből, most azonban a reklámok miatt a számuk ugrásszerűen megemelkedett. A könnyen beszerezhető élelmiszer magas kalóriatartalmú és nagyon olcsó. A géneken nem tudunk változtatni, így a külső hatásoktól kell távol tartani magunkat."

Leigh Sturgiss, az Új-Zélandi Kövérségellenes Koalíciójának vezérigazgatója elmondta, az emberek már nem élvezik azt, ha társaságban étkezhetnek. Inkább két feladat között gyorsan magukba tuszkolnak valamit. Az emberek nincsenek tisztában a normál adag fogalmával, sokszor a tévé előtt esznek, vagy olvasás közben, így többet fogyasztanak a kelleténél. "Talán érzelgősnek tűnik egy családi ebéd, de bizonyított tény, hogy működik" - mondta.

2008.11.04 16:10:01

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések