Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Feszült ember hiába keres

kategória: Stressz

Egy új laboratóriumi felmérés szerint nagyobb az esélyünk rá, hogy megtaláljuk vagy felismerjük, amit keresünk, ha nem vagyunk feszültek a keresés pillanatában. A Duke Egyetem kutatói egy csoport önkéntest kértek fel, hogy vegyenek részt a kísérletben, amelynek során bizonyos tárgyakat és formákat kellett keresniük egy számítógép képernyőjén, a repülőtéri biztonsági szolgálatok átvilágításos módszerét alkalmazva.

Stephen Mitroff, a kutatás vezetője szerint a kognitív pszichológiának ez az ága rendkívül fontos a belbiztonság és az egészségügy szempontjából. Kollegáival azt feltételezték, hogy a vészhelyzetben lévő orvosok és a repülőtéri biztonsági szakemberek a rájuk nehezedő felelősség miatt esetleg rosszabbul teljesítenek egyes formák felismerése során.

Hogy stresszes szituációt hozzanak létre, a kutatók azt mondták a résztvevőknek, hogy a kísérlet során néhány önkéntesbe elektromos áramot vezetnek majd, teljesítménytől függetlenül. (A zavaró, de fájdalommal nem járó elektromos sokkolást gyakran alkalmazzák laboratóriumi kísérletek során feszültségkeltésre.) A részt vevők felét sokkolták elektromosan keresés közben, a többiek csak egy ártalmatlan hangot hallottak időnként.

A résztvevők egyetlen tárgy keresése esetén a stresszes szituációtól függetlenül azonosan teljesítettek. Amikor azonban még egy tárgyat kellett azonosítaniuk, a feszült résztvevők hajlamosabbak voltak elvéteni a második célpontot.

Ennek legfőbb oka az az elégedettség, amit a résztvevők akkor éreztek, amikor felismerték az első tárgyat. Mitroff szerint ez a jelenség felelős a radiológiai hibák és félrediagnosztizálások 40 százalékáért. "A szorongás és feszült lelkiállapot csak tovább ront a teljesítményen, erre pedig minél hamarabb megoldást kell találnunk" - vonta le a következtetést.

2011.07.12 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések