Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ha ég, szurkál, bizsereg vagy zsibbad, akkor ez neuropátiás fájdalom lehet!

kategória: Diabétesz, Egészségügyi tájékoztatás, Fájdalomcsillapítás

Országos programsorozatot indít a Neuropátiás Fájdalom Munkacsoport azért, hogy minél több beteg és orvos időben felismerje ezt a problémát.

Jelenleg ugyanis a betegek 58 százalékánál téves diagnózist állítanak fel, nem ismerik fel a neuropátiás fájdalmat.


A programsorozat az idei Diabétesz Világnapi rendezvényen - Kaposvárott - veszi kezdetét, hiszen ahogy a kutatás is bizonyította a cukorbetegek érintettsége igen magas, ezért rájuk különösen nagy gondot szeretne fordítani a szakemberekből álló társaság. Ezért is indítják programsorozatukat a diabétesz világnapján, majd Veszprémben és Debrecenben folytatják az érintettek tájékoztatását.

A neuropátiás, azaz az idegi eredetű fájdalom jellegzetes tünetei - égő, fagyos, hasító érzés, - hosszútávon igen nagy megterhelést jelentenek az érintettek számára. Gyakran kísérhetik szurkáló, bizsergő vagy zsibbadó érzések is, amelyek éjszaka sokkal intenzívebben jelentkeznek, ezáltal alvászavarhoz, szorongáshoz, hosszútávon depresszióhoz vezetnek. Vannak olyan esetek is, amikor már a ruha viselése, vagy a takaró érintése is valóságos kín a beteg számára, és ez a fájdalom körülbelül minden tizedik embernél jelentkezik - olvasható a programsorozat indításáról szóló sajtóközleményben.

A Szonda-Ipsos által 2008-ban készített reprezentatív felmérés alapján kiderült, a megkérdezettek 43 százaléka több orvost is felkeresett, hogy a fájdalom okát kiderítse. Gyakran azonban - az esetek több mint felében - még így sem sikerült a fájdalom okát felfedni, megfelelő diagnózist felállítani. Ennek eredményeképpen a javasolt terápiák sem enyhítettek a szenvedésen, a betegek nagy része továbbra is fájdalommal él.

Az is kiderült, hogy minden 3-4. cukorbeteg szenved ettől a problémától. Esetükben a betegség megállapítása az átlagosnál hosszadalmasabb volt: egyharmaduknál 4 hétnél is több idő telt el, amíg a fájdalom okára fény derült.
Különösen fontos náluk az a tényező is, hogy alsó végtagjuk az erek és idegek károsodása miatt érzéketlenné válhat, melynek eredményeképpen az apró sérülések észrevétlenek maradhatnak, ami később súlyos fekély kialakulásához vezethet, szélsőséges esetben pedig a láb amputációjához - hívják fel a figyelmet szakemberek.

2008.11.09 01:30:50

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szex 50 után

Tényleg csak a húszéveseké a világ? A legkevésbé sem! Az életkor előrehaladtával megváltozik ugyan a szexualitás, de ettől még nem kevésbé fontos, mint fiatalabb korban. Hogyan lehet kielégítő szexuális életünk az élet második felében? Beszéljünk...

tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések